Снимка: Facebook
fallback

Водач без книжка от новопазарското село Марково, който седял зад волана на стар Москвич без двигател, без педали, без спирачки, без преден капак и без табели, теглен от друга кола, е осъден ефективно на 3 месеца затвор при строг режим на изтърпяване.

Хванали го накрая, почти като стигнал до в къщи. Въпросната кола подсъдимият, 32-годишен А.К. купил няколко часа преди това от варненско село за 100 лв. Взел я само за резервни части или да я предаде за скап. Почти до родното му село Марково, до където са 37 км., Москвичът бил влачен на буксир от друга кола, "Опел" Вектра. И той обаче бил шофиран от водач без книжка.

Строгата присъда е произнесена от Районния съд в Нови пазар, но пишман шофьорът А.К. я атакувал в Шуменския окръжен съд като необоснована, която не кореспондирала с трайната съдебна практика за този вид леки престъпления.

Шуменският окръжен съд обаче я потвърждава, а подсъдимият ще плаща и 270 лв разноски по делото. Спорът е дали въпросното возило е било МПС или не е?

Абсурдната история се е случила на 31 май 2015 г. С двама свои приятели с "Опел", управляван от Б. Й., който също нямал шофьорска книжка, мъжете отишли в края на провадийското село Неново, обл. Варна. Там подсъдимият имал уговорката да купи потрошения Москвич. На връщане към селото го вързали с мек теглич и така потеглили към Марково.

По пътя малко след село Косово странният кортеж бил забелязан от един полицейски служител от Каспичан и негов приятел горски стражар. Те познавали двамата шофьори и знаели, че никой от тях не е правоспособен. Обадили се на още един полицейски служител, който в момента бил на работа и се намирал в кметството на село Марково. Той веднага излязъл навън и видял двете коли. Първо минал "Опел"-ът, а след него се търкалял и Москвичът.

Полицаят не успял да ги спре със стоп – палка, но веднага се качил на личния си автомобил и ги последвал, без да ги изпусне от поглед. Накрая Москвичът спрял в Марково на ул. "Рибарска среща" №4. Там полицаят проверил и двамата водачи и се потвърдило, че нямат шофьорски книжки. Нещо повече, подсъдимият само месец преди това бил наказан за същото с глоба като административно наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Мисител

преди 7 години

Да караш Москвич е философия!

38

Анонимен

преди 7 години

И да не е МПС, със сигурност е ППС, което е описано в закона. Има си и правилник. Ако го бяха вързали с твърда връзка надали щеше да е проблем, така само заради меката връзка става опасно, защото този отзад освен да върти кормилото трябва и да натиска спирачките (ако работят).

37

Анонимен

преди 7 години

НАПРОТИВ . Издържали са градско и извън градско каране без произшествие. Да минат и на листовките.

fallback