Снимка: Instagram, @valeryrozov
fallback

Валерий Розов счупи световния рекорд в страховитата дисциплина бейсджъмпинг, като стартира от 7700 метра над морското равнище.

52-годишният руснак се записа в историята на 25 октомври в Хималаите. Той летя в продължение на 90 секунди и се приземи върху ледник с надморска височина 6000 метра.

Така Розов подобри собственото си върхово постижение от 5 май 2013 г., когато скочи от 7220 метра на Еверест. Тогава той прекара във въздуха почти минута при скорост около 200 км/ч.

Роденият в Нижни Новгород Валерий е една от големите звезди на световния бейсджъмп. През 2009 г. той скочи в активен вулкан в Камчатка, през 2010 г. - в Антарктида, през 2011 г. - от Монблан. Освен това Розов е двукратен световен шампион по парашутен спорт (с над 10 000 скока) и европейски първенец по алпинизъм.

Не е трудно да се досетите, че бейджъмпингът е опасен спорт. На 3 октомври друг руснак - Ратмир Нагимянов, загина във френските Алпи. Парашутът му не се отвори.

Лятото пък италианският бесджъмпър Ули Емануеле намери смъртта си в швейцарските алпи, докато снимал поредния си скок. Долината Лаутербрунен, където загива Ули Емануеле е особено популярна за подобни скокове. По неофициални данни над 40% от загиналите скачачи са умрели именно там. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

з н а й к о

преди 7 години

Австриец скочи направо от космоса, за него тия са аматьори.

4

още по учуден

преди 7 години

До учудена ти?

3

до 1

преди 7 години

А какъв е приносът на Люк Айкинс, който скочи от същата височина без парашут? А приноса на Баумгартнер, скочил от 41 км височина?Това са търсачи на адреналин, не случайно Ред Бул е спонсор на подобни прояви.

fallback