Снимка: Reuters, архив

Електроцентрала в Алпите, способна да захрани с електричество 1500 домакинства, се задейства от отпадъчните продукти за производство на френското сирене "бофор", пише британският в. "Телеграф".

Суроватката от продукцията не се изхвърля, а се превръща в биогаз, смес от метан и въглероден двуокис, в инсталацията в Албервил в Савойската провинция.

За да се получи горивото се добавят специални бактерии, подобни на тези, с които се получава киселото мляко. След като от пълномасленото мляко се приготвя сиренето "бофор", суроватката и сметаната се използват допълнително.

От сметаната например се прави рикота и масло. Суроватката се прецежда и се поставя в специален резервоар да ферментира с помощта на бактерии. Получава се метан по естествен път, досущ както в стомасите на кравите. Полученият газ минава през горелка, която нагрява водата до 90 градуса и генерира електроенергия.

Електроцентралата произвежда 2,8 милиона киловатчаса годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase