Снимка: Facebook, Kersin Langenberger

Норвежкият архипелаг Свалбард е най-северната част на Норвегия, в Северния ледовит океан. Въпреки това е често посещаван от туристи, защото полярните мечки са честа гледка там и туристите могат да наблюдават животните в естествения им хабитат.

Но снимката, която фотографката Керстин Лангенбергер споделя във Facebook профила си, показва не щастливо, бяло, пухкаво мече, а...

Напротив, това е мъчителна снимка, на която се вижда застрашително отслабнала бяла мечка и повдига дебат за последствията от климатичните промени, коментира изданието "Huffington Post".

В коментара си под снимката Керстин разказва как едва сега осъзнава, че хубавите, пухкави мечки са почти винаги мъжки, които целогодишно стоят на глетчерите. Женските от друга страна, които раждат на сушата, често са слаби, защото заради оскъдния вече лед, не могат да стигнат до водата. Така правят нещастни опити да си уловят птици или пък елени, за да ядат.

Фотографката разказва, че едва няколко пъти е виждала "хубави, пухкави майки с хубави, пухкави мечета". В повечето случаи тя се натъква на слаби, недохранени женски – като тази на снимката. Почти скелет, с ранена предна лапа, вероятно в нещастен опит да си улови... храна.

Междувременно експертите успокояват, че популацията не белите мечки в Свалбард е стабилна и дори покачваща се. Различен е обаче опита на Пол Никлен, фотограф на National Geographic, който сподели в профила си умряла от глад бяла мечка.

Там, където до скоро той се е натъквал на лед и мечки, тази година е открил само една-единствена. За съжаление я е намерил мъртва върху оголена скала.

Междувременно партията на Зелените в Норвегия предложи да изпрати бежанците на архипелага, където по принцип мечките са повече от хората, предаде австралийско издание. Не е най-гостоприемното място на света, твърдят те, но за хора, бягащи от война и конфликт, със сигурност е по-добро, твърдят от парията.

Мъчителна снимка! Мършава полярна мечка, ранена...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase