Леони си е у дома: Снимка: Felix Mayr

Когато останалите пътници стигнат дестинацията си, напускат влака, за да отидат вкъщи. Това обаче не важи за Леони Мюлер, която остава. Защото тя вече е вкъщи. Влакът е нейният истински дом и на нея това ѝ харесва.

Леони е студентка в Германия и през пролетта се е отказала от апартамента. ''Всичко започна с един спор с хазяина ми'', разказва момичето пред ''Вашингтон пост''. ''Веднага реших, че не искам повече да живея там – и тогава осъзнах, че всъщност не искам занапред да живея където и да било''.

Вместо това, тя си купува абонамент, който ѝ позволява да пътува на всеки влак в страната безплатно. Сега Леони мие косата си в банята на влака и пише университетските си задания, докато влакът пътува през германските провинции с 300 км в час.

Тя казва, че се радва на свободата, която ѝ дава това. ''Наистина се чувствам у дома, с влаковете мога да посетя толкова много приятели и градове. Сякаш постоянно съм във ваканция!'', ентусиазирано разказва момичето.

Необичайното ''местожителство'' на 23-годишната студентка ѝ печели внимание в Германия и се появява по телевизии и новинарски сайтове. '

'Аз чета, пиша, гледам живописни гледки през прозореца и постоянно се срещам с приятни хора. Винаги има какво да правиш във влака'', обобщава начина си на живот Леони.

Откакто е рискувала с решението си, Мюлер събира всички свои вещи в една раница – дрехи, таблета си, документи за университета и малка чантичка с козметика.

С избора си да живее на влак тя тотално опровергава скорошни проучвания, които твърдят, че дългите пътувания ни убиват. Не само не я убиват, а я стабилизират финансово – едногодишният ѝ абонамент за влака е около 330 евро, докато едномесечният ѝ наем е бил 400 евро. Въпреки това тя твърди, че решението ѝ не е било просто финансово.

''Искам да вдъхновя хората, да ги накарам да поставят под въпрос навиците си и нещата, които смятат за нормални'', твърди младата студентка. ''Винаги има други възможности, за които не сме предполагали. Следващото приключение е зад ъгъла, стига да искате да го намерите!''

Е, тя намира все пак някои минуси. ''Какъв е единствения проблем ли? Ами да имате звукоизолиращи слушалки се оказва жизненоважно!'', завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase