Снимка: Reuters, архив

Тези, които мислят, че глобалното затопляне ще донесе повече възможности за лятно барбекю, може да останат разочаровани. Изменението на климата вероятно ще направи пържолите и бургерите далеч по-малко апетитни, пише "Дейли мейл".

В доклад за въздействието на глобалното затопляне върху храните, учените са заключили, че качеството на много меса и зеленчуци се дължи на промяната в температурата.

Учените прогнозират, че ако горещите вълни станат все по-чести, зеленчуците, пържолите и другите месни продукти вероятно ще станат по-безвкусни.

Картофите например, са склонни да "страдат" от промените във времето, а кардинално затопляне ще ги направи абсолютно негодни за консумация. Изменението на климата буквално ще ни донесе кисел вкус в устата.

Морските биолози предупреждават, че океаните ще стават по-киселинни поради покачващите се нива на въглероден диоксид, а по този начин много от любимите ни морски храни ще станат по-кисели.

Високата киселинност би могла да доведе до изграждане на черупки на скаридите, които ще се борят за оцеляване.

Доклад на учените в Университета в Мелбърн също предупреждава, че млекодайните животни могат да намалеят с до 10-25 на сто, след като горещите вълни станат по-чести.

Професор Ричард Екард, директор в Университета в Мелбърн, казва:

"Обикновеният тост с малинов конфитюр за закуска през следващите 50 години може да не е толкова лесно достъпен. Може да има промени в цената и вкуса на хранителни продукти, които обичаме и приемаме за даденост, като авокадото, спагетите Болонезе и дори бирата, виното и шоколада!

Глобалното затопляне не е далечен феномен, той е съвсем реален и ще оказва влияние върху нещата, които се ползват в ежедневието ни, включително и най-често срещаните храни, които ядем на закуска, обяд и вечеря", допълва той.

Топлинният стрес ще има особено въздействие върху едрия рогат добитък и пилетата, които страдат от по-високите температури и намаляват апетита им.

Това означава, че месото вероятно да бъде по-трудно достъпно и доста по-скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase