Снимка: Архив Reuters

Амстердамските власти търсят инвеститор, който да купи 5 сгради, в които сексуалните труженички да упражняват професията си и да могат да имат дялове от собствеността, съобщава Ройтерс.

Понастоящем проститутките в града работят индивидуално, като взимат под наем витрините, на които показват телата си. Но тази система ги прави подвластни на сводниците.

Градските власти считат, че проститутките ще са в по-голяма безопасност, ако могат да работят в сдружение в бордеи, управлявани от тях самите. Фондацията HVO-Querido, която преподава бизнес умения на сексуалните труженички, ще им помага в новото начинание.

"Търсим трета страна, социален мениджър, която да купи тези сгради и да ги управлява съвместно с проститутките", заяви говорителят на организацията Яспер Карман.

По неговите думи, ако не се намери инвеститор, самата градска управа трябва да се ангажира със закупуването на сградите.

Карман сподели, че сексуалните труженички настоявали да имат дял в управлението на бизнеса си. Те щели да гарантират стабилни доходи на ангажиралата се с тях трета страна.

Петте сгради в квартала с червените фенери в Амстердам ще предложат 19 места за работа на около 50 проститутки. Тази зона привлича многобройни туристи, но мнозина жители на града се противопоставят на лошия имидж, който съпътства тяхната дейност.

През изминалите години много бордеи бяха изкупени от общинските власти и бяха превърнати в магазини. Но организациите, защитаващи правата на проститутките, възроптаха срещу тези практики. По-малкото витрини под наем качиха наемите им. Това принуди много секс труженички отново да излязат на улицата, което ги прави по-уязвими и зависими от сводници.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase