Снимка: Архив Reuters
fallback

Астрономи посочиха на кои луни и планети е най-вероятно да има извънземен живот, съобщи Би Би Си.

Сред космическите обекти с най-благоприятни условия за живот са сатурновата луна Титан и екзопланетата Глийзе 581g, която е на 20,5 светлинни години от Земята.

Международният екип предложи два индекса за оценяване на вероятността за извънземен живот. Единият показва доколко те приличат на Земята, а другият - доколко обитаеми са.

Първият индекс отчита размера, плътността, отдалечеността от звездата.

Вторият разглежда различни фактори – дали повърхността е скалиста или замръзнала, дали космическият обект има атмосфера и магнитно поле. Той взима предвид и каква енергия съществува за организмите, независимо дали източникът е от светлина от звездата на системата или от ефекта от приливните сили, при които заради гравитационното привличане с друг обект планетата или луната се загряват вътрешно.

Индексът на обитаемостта отчита и химическите показатели - дали има органични химични съединения и течни разтворители за жизнените химически реакции.

Максималната стойност при първия индекс естествено има Земята - 1,00. Най-високите стойности извън Слънчевата система получи Глийзе 581g - 0,89, и друга планета на орбита около същата звезда Глийзе 581d – 0,74.

Системата Глийзе 581 е добре изучена. Тя се състои от четири, а вероятно и пет планети на орбита около червено джудже.

HD 69830 d - екзопланета с размера на Нептун, на орбита около друга звезда, също е с високи показатели - 0,60 точки.

Смята се, че тя е в т. нар. "златна зона" - където повърхностните температури не са нито прекалено високи, нито прекалено ниски за живот.

С най-високи оценки в Слънчевата система са Марс - 0,70 и Меркурий – 0,60.

Индексът за обитаемост даде различни резултати. Най-високо се класира сатурновата луна Титан - 0,64, следвана от Марс (0,59) и юпитеровата луна Европа (0,47). От екзопланетите най-високо се класираха Глийзе 581 g (0,49) и Глийзе 581 d (0,43).

Търсенето на потенциално обитаеми планети извън слънчевата система от няколко години е много активно. Телескопът "Кеплер" на НАСА, който беше изстрелян през 2009 г., откри повече от 1000 планети кандидати.

Бъдещите телескопи ще са още по-съвършени и ще могат дори да откриват т.нар. биомаркери в светлината, излъчвана от далечните планети, като наличието на хлорофил, който е ключов пигмент при растенията.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Fox

преди 12 години

Цитат, с който съм напълно съгласен:Ползваме компютри,телефони,телевизори,строим небостъргачи,коли,самолети,совалки,хеликоптери,подводници,атомни бомби,лекуваме,дори вече променяме ДНК.Между нас и осталалите животни зее пропаст.Задължителна добавка:Идеята, че ние сме от някаква по-печеливша страна на пропастта, си е плод лично на нашата си представа за лошо или добро, полезно или безполезно. Погледнато чисто природосъобразно, могат да се изтъкнат доста аргументи в подкрепа точно на обратното

125

RedmoonZ

преди 12 години

Приятелю, поне засега няма как да убедиш широката публика, че човек не е най-великото животно. В заучения стремеж към конкуренция, хората умират да се сравняват с всички и всичко около себе си, вместо просто да го изучават безкористно. Погледът през очите на делфина, шимпанзето, мишката, гълъба и прочее доказано интелигентни животни, може да се сравни с погледа през човешките очи точно колкото може да се сравни салама със сиренето- и двете са хубави, но прекалено различни за сравнение.

124

ya

преди 12 години

към редакцията: Тази рубрика (наука) някак я зарязахте напоследък. Едни и същи новини се отварят ден след ден..

fallback