Колкото повече хаос и мръсотия царят в един град, толкова повече жителите му са склонни към расова, религиозна и хомофобска омраза, пише сайтът io9.

До това изненадващо откритие са достигнали двама психолози от университета в холандския град Тилбург – Дидeрик Щапел и Зигварт Линденберг. Те внимателно проследили стачката на чистачите в холандските железници през 2010 година.

Тогава, в затрупаната с боклуци гара в Утрехт, двамата раздали анкети на 40 души. В тях се съдържали въпроси какво е отношението им към чуждестранните имигранти в Холандия, към мюсюлманите и хомосексуалистите.

Анкетираните, изнервени от хаоса, отговорили крайно нетолерантно към тези общности, като трудно прикривали
своята омраза. След като стачката приключила и гарата в Утрехт отново придобила обичайния си спретнат вид, анкетьорите отново раздали същите листовки. Тогава и отговорите били много по-толерантни.

Изводът, който направили двамата психолози, се налагал от само себе си. При екстремни условия хората инстинктивно се обръщат към стереотипите – стереотипи за чуждоземец, за друговерец, за гей. И тъй като тези категории са призвани да опростяват и подреждат по някакъв начин нещата, те помагат на хората да се
преборят с хаоса.

Според двамата учени стереотипите са "средство за пречистване на ума пред безредието и несигурността".

По време на стачката анкетираните холандци квалифицирали мюсюлманските си съграждани като "агресивни", а след това като "лоялни", гейовете като "противни", а след това само като  "прекалено женствени".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase