Мъжете открай време са обвинявани, че оценяват жените само по външния им вид, но се оказва, че и най-обикновената мома може да вдигне нивата на хормоните им до небесата, пише The Telegraph, цитирайки скорошно проучване.

Изследването, включващо група млади студенти, установило, че тестостеронът в организма на мъжете се вдига до едни и същи нива и когато разговарят с млада, привлекателна жена, и когато общуват с някоя по-обикновена такава.

След 300 секунди, изкарани в стая с жена, която никога не са виждали /и в някои случаи – която не харесват твърде много/, мъжките хормони на студентите повишавали стойностите си с около 8%.

У тези от мъжете, които по природа са по-агресивни и доминантни, хормоните скачали повече.

Учените твърдят, че повишаването на нивото на тестостерон в мъжкия организъм става несъзнателно и автоматично при среща с каквато и да е жена.

Реакцията била спонтанна и подготвяла представителя на силния пол за евентуални възможности за чифтосване.

От своя страна прекомерните количества от хормона предизвикват и видими промени в поведението на мъжете, когато наоколо има жена.

Сред тях:  изправяне на раменете и въобще на цялостната стойка, по-усилено жестикулиране с ръце, понякога и разширяване на ноздрите.

Хормоните също така са сочени за причината, която кара мъжете да дрънкат преувеличени истории относно кариерата, образованието и доходите им.

Проучването включва 63-ма мъже на възраст 21-25 години, а изводите от него са публикувани в списание Hormones and Behaviour.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase