Старата приказка за "Красавицата и звяра" очевидно не е просто измислица, с която приспиваме малките деца. Според учени от Университета в Тенеси, жените, търсещи дълга връзка, трябва да си харесат грозни мъже.

Дамите, които искат брак, е добре да си намерят мъж, който не се отличава с особени външни данни.

Оказва се, че семейните взаимоотношения между “красавици и зверове” са по-стабилни.

Това поне показват резултатите от скорошно изследване, според което подобна закономерност се дължи на факта, че мъжете отделят особено внимание на красотата, а жените - главно на мъжката подкрепа.

Според автора на изследването- Джеймс Макнолти, в началото на връзката красотата на партньора има доста по-голямо значение. Затова пък ролята й при дългите връзки си остава загадка.

Нови изследвания показват, че след сватбата красотата продължава да играе важна роля, но толкова... колкото и характера.

Макнолти изследвал 82 двойки (на възраст от 20 до 25 години), които са женени от около половин година, но задължително са били заедно поне три години.Техните взаимоотношения са заснети с камера.

В течение на 10 минути двойките обсъждали своите проблеми. След това Макнолти анализирал записите с цел да изясни дали влюбените вървят към съгласие, говорейки за теми като здравословното хранене, смяната на работа и спортуването.

“Лошите” мъже казали: “Това си е твой проблем – оправяй се сама”, а “добрите” предлагали своята помощ и разбиране.

При едните участници от изследванията жената била по-красива от мъжа. При другите – и двамата били симпатични. А имало и такива, където мъжът изпъквал с външни качества.

Станало ясно, че двойките, при които жената е по-красива, се разбират по-добре.

Причините са обобщени от учените така: по-красивите мъже имат достъп до по-симпатични партньорки. Наличието на привлекателни представителки на нежния пол правят мъжете повече удовлетворени и повече заинтересовани да продължат отношенията си. Затова пък физическата привлекателност на мъжете не влияе на жените.

Не, че сме дидактични и ще размахваме пръст. Но... жени, търсете си мъж, който ще ви разбира и подкрепя, а не такъв, който ще привлича погледа на останалите около вас!

Ала все пак не си правете илюзии, че звярът може да се превърне в красив принц...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase