Живеещи в ромската махала Максуда във Варна нападнаха служители на Е.ОН, които отишли, за да спрат тока на длъжници.

В сряда техниците трябвало да прекъснат електрозахранването на 28 некоректни клиенти, живеещи на улиците „Огражден” и „Огоста”. Те дължали на компанията общо 81 000 лева.

„Длъжниците са изключвани многократно, но всеки път намирали начин да се включат или присъединят неправомерно към мрежата“, отбелязват от дружеството в съобщение до медиите.

Сега, въпреки че компанията очаквала проблеми и на мястото имало и представители на полицията, и охранители от частна фирма, не се разминало без агресия и остри реакции от живеещите в махалата.

Щом екипите на Е.ОН пристигнали на мястото и започнали работа, около тях се събрали 70-80 души.

Те започнали да заплашват техниците, че ще ги свалят с камъни от стълбовете, а малко по-късно пристъпили и към конкретни действия.

На мястото били повикани допълнителни екипи на Трето РПУ, а електромонтьорите били изведени от мястото на нападението, без да успеят да довършат работата си, но един от тях е пострадал.

„Хвърляха парчета тухли по техниката и по нас, докато бяхме на височина 9-10 метра. Парчетата удряха коша на вишката, а едно от тях ме удари от лявата страна, в областта на ребрата”, разказва пострадалият електромонтьор.

Тъй като участък от електроразпределителната мрежа ниско напрежение е останал необезопасен, се е наложило да бъде изключено отклонението от мрежата, което захранва некоректните абонати.

Така обаче освен 28-те длъжници, без ток останали и някои коректни клиенти. Компанията ще ги компенсира за времето, в което са били без ток, като ще приспадне от сметките им консумация в размер на 200 киловатчаса.

Днес служителите на Е.ОН ще продължат работата си в присъствието на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase