Снимка: БГНЕС

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни се увеличават с 38 хил. (1,7%) спрямо края на март, като достигат 2,23 милиона, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение със същия месец на предходната година обаче, в края на юни 2010 наетите лица по трудово и служебно правоотношение са със 174 хил. (7,2%) по-малко.

Увеличението на наетите лица за тримесечието е предимно в икономическите дейности със сезонен характер – „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 37%, и „Селско, горско и рибно стопанство” – с 13%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” – 2,3%, и „Образование” – 2%.

Най-голямо намаление на годишна база се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ – с 22%, и „Професионални дейности и научни изследвания” – с 12%.

През второто тримесечие на годината средната месечна работна заплата нараства спрямо първото с 3,4% до 640 лева, като за април, май и юни тя е съответно 643, 640 и 636 лева, съобщи още НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистриран най-висок ръст са: „Финансови и застрахователни дейности” – с 8,9%, „Строителство” – с 8%, и „Операции с недвижими имоти” – с 6,8%.

Спрямо второто тримесечие на 2009 средната месечна работна заплата нараства с 8,8%, като в обществения сектор тя расте с 3,7%, а в частния сектор – с 11%.

Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 35%, и „Операции с недвижими имоти” – с 19%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2010 са получили наетите лица в сектор „Финансови и застрахователни дейности” – 1418 лева, а най-ниско платени са били наетите в „Хотелиерство и ресторантьорство” – 425 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase