Снимка: Булфото

Кореняци и не толкова кореняци софиянци разказват шегата за провинциалиста, който пита: „Извинявайти, де й ЦУМ-а?”. Напоследък обаче тази шега не е актуална, защото „шопинг екскурзиите” се преместиха в моловете.

Именно по тази причина един от сътрудниците на Иван Костов на шега подхвърлил, че би било доста добре ЦУМ да стане музей. Тогава новият въпрос вероятно ще бъде „Where is the ЦУМ-а”?

Така или иначе – идеята допаднала толкова много на Командира, че днес той сподели пред журналисти, че ако му била дошла навремето, със сигурност ЦУМ вече щял да е музей.

По-рано в сутрешния блок на Нова телевизия Костов публично призова културния министър Вежди Рашидов да помисли върху възможността да откупи магазина от неговия собственик.

Това е червеният бизнесмен Георги Гергов. Той купи сградата, когато премиер беше Симеон Сакскобургготски. Сега изпълнителен директор на универсалния магазин е Тодор Гергов.

Една оценка за стойността на сградата е около 15 милиона лева. Може би по тази причина в момента в който Костов с усмивка лансираше идеята си за ЦУМ, Мартин Димитров също с усмивка подчерта, че тя си е на ДСБ, не и на СДС.

Иван Костов обаче е убеден, че сградата не е подходяща за търговска дейност и не може да се конкурира с моловете. Там не са осигурени места за паркиране и възможности за адекватно зареждане на магазините.

В същото време сградата е с подходяща архитектура и се намира в центъра на София, откъдето минават всички туристически маршрути. „Идеята е брилянтна”, усмихна се Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase