Снимка: Pete Linforth от Pixabay

В резултат от неспиращото глобално затопляне много от районите с крайбрежия ще бъдат подложени на риск едновременно от гореща вълна и наводнения. Екстремните жеги и повишаването на морското равнище обикновено се изучават поотделно, но eксперти от Политехническия университет в Хонконг са установили, че двете явления си влияят и честотата на наводненията по време на гореща вълна може да се увеличи пет пъти до средата на века.

Водещият автор на изследването Мо Чжао определни тези събития като “много опасни” заплахи за крайбрежните общности, като съчетават прекомерната смъртност от горещините и наводненията до степен, която може да "надхвърли възможностите им за адаптиране.

При предишни проучвания беше установено, че топлината подхранва явления като тропическите циклони, които предизвикват моментно покачване на морското равнище, обясни съавторът Шо Ван, експерт по екстремни хидроклиматични явления.

Проучването е публикуванов сп. Communications Earth & Environment и показва, че високите температури не само предшестват бурите, но и продължават, като оставят населението на милостта на двете крайности. Региони по света вече са бяха свидетели на подобни комбинирани явления средно с 3,7 дни повече годишно между 1998 и 2017 г. в сравнение с предходните две години.

Прогнозите са, че до 2049 г. тези явления ще се увеличат средно с 31 дни годишно, ако човечеството продължи отделянето на все повече парникови газове, които причиняват глобалното затопляне. Най-голямо увеличение ще има в Африка и източния бряг на Южна Америка, предупреждават експертите.

Според проучване, публикувано през 2023 г. от университета в Кембридж, близо 900 милиона души по света живеят в ниско разположени райони, което предвижда увеличение с една трета през следващите десетилетия. За засегнатото население решението не може да бъде само поставяне на климатик. Според данните в проучването този уред не само, че не е широко разпространен в бедните страни, но и консумира много енергия и е изложен на прекъсвания на електрозахранването, които са често срещани по време на бури.

"Ако предприемем спешни мерки за намаляване на климатичните промени, ситуацията ще се подобри", казва Шо Ван. В свят, който вече се е затоплил с поне 1,2 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха, тези екстремни явления не могат да бъдат напълно избегнати, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase