Снимка: БГНЕС

Видимостта в части от китайската столица Пекин падна под 200 м днес, силно замърсен въздух обгърна града, което наложи затваряне за движение на някои магистрали, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Пекин издаде вчера първото си за сезона предупреждение за мръсен въздух, което налага прекратяване на някои дейности навън като строителство, както и училищни занимания на открито.

Според оценки на посолството на САЩ в Китай замърсяването на въздуха с фини частици достига стойност 220 - "много нездравословно равнище".

За сравнение Световната здравна организация препоръчва да не се надхвърля ниво от 15.

Това става в момент, когато страната увеличава въгледобива в разгара на климатичната конференция КОП26, предаде Франс прес.

Китай, който е на първо място в света по емисии на парникови газове, търпи критики от участниците в срещата в Глазгоу заради отсъствието на президента Си Цзинпин. Докато държавите преговарят за намаляване на парниковите си емисии, Китай съобщи тази седмица, че е увеличил добива на въглища с един милион тона дневно.

Производството на електроенергия в Китайската народна република зависи на 60 процента от въглищата; страната се принуди да увеличи добива заради прекъсвания на тока през последните месеци.

Силно индустриализираният регион на Пекин често страда от смог през есента и зимата, особено в дните без вятър.

Студена вълна от Сибир през уикенда се очаква да разпръсне замърсения въздух.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase