Снимка БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин рано тази сутрин за разговори със Си Цзинпин, а Кремъл се надява да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ,  предаде Ройтерс.

През февруари 2022 г. Китай и Русия обявиха партньорство "без граници". Тогава Путин посети Пекин броени дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна и да даде начало на най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война, съобщава БТА.

Като избра Китай за първото си задгранично пътуване, след като положи клетва за шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., Путин изпраща послание към света за своите приоритетите и дълбочината на личните му отношения със Си, посочва Ройтерс.

В интервю за китайската агенция Синхуа Путин похвали Си за помощта му за изграждането на „стратегическо партньорство“ с Русия, основано на национални интереси и дълбоко взаимно доверие.

„Безпрецедентно високото ниво на стратегическото партньорство между нашите страни определи избора ми Китай да бъде първата държава, която бих посетил след като официално встъпя в длъжност като президент на Руската федерация“, каза Путин.

„Ще се опитаме да установим по-тясно сътрудничество в областта на индустрията и високите технологии, космоса и ядрена енергия за мирни цели, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори“, каза Путин.

71-годишният Путин и 70-годишният Си ще участват в гала вечер по случай 75 години откакто Съветския съюз признава  Китайската народна република, обявена от Мао Цзедун през 1949 г.

Синхуа потвърди пристигането на Путин, а държавните медии в Китай описват визитата като държавно посещение от "стар приятел".

Съединените щати определят Китай като свой най-голям конкурент, а Русия като държавата, която е най-голяма заплаха. Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциална борба между демокрации и автокрации, отбелязва Ройтерс.

Путин и Си споделят широк светоглед, според който Западът е в упадък, точно както Китай предизвиква САЩ.

Путин ще посети и град Харбин в североизточен Китай, който има силни връзки с Русия.

Пристигането на Путин беше предшествано в края на миналия месец от мисия в Пекин на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, отчасти за да предупреди китайския първи дипломат Ван И, че Китайне трява да задълбочава военната подкрепа за Русия.

Путин и Си ще проведат неофициални разговори на чай тази вечер и ще засегнат темите за Украйна, Азия, енергетиката и търговията.

Новоназначеният руски министър на отбраната Андрей Белоусов, министърът на външните работи Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и съветникът по външна политика Юрий Ушаков, също ще присъстват, заедно с най-влиятелните директори на държавни предприятия в Русия.

За момента не е ясно дали изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер ще отиде в Китай, тъй като вчера беше на работно посещение в Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase