Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Месеци след като допитванията не успяха да предвидят избора на британците страната им да напусне Европейския съюз, надеждността им отново е под въпрос, тъй като отново заложиха на погрешния кон при американските президентски избори, предаде ДПА.

Повечето допитвания сочеха категорична преднина за демократката Хилари Клинтън пред избрания впоследствие за президент Доналд Тръмп. Анкетите в национален мащаб в понеделник даваха преднина от средно 2 пункта за Клинтън, а либералният в. "Ню Йорк таймс" прогнозира 84 процента шанс тя да победи.

Букмейкърите също подкрепиха Клинтън, като ирландската букмейкърска къща "Пади пауър" дори изплати 1 милион евро на хора, заложили на демократката три седмици преди гласуването.

Фиаското несъмнено води до съпоставки с референдума за Brexit във Великобритания през юни, за който и социологическите проучвания, и букмейкърите също сгрешиха в прогнозите си.

Самият Тръмп, който отхвърляше анкетите като изопачени, изглежда даде знак, че очаква да изгуби, като на последните си митинги многократно заявяваше, че изборите ще бъдат фалшифицирани в негов ущърб.

Вчера той написа в Тwitter, че "властите в Юта съобщават за проблеми с машините за гласуване в цялата страна".

Тръмп отказа също да каже дали ще приеме вота за Клинтън, ако тя спечели. "Ще видим какво ще стане", каза той пред репортерите, след като гласува в Ню Йорк вчера.

Тонът му напомняше този на Найджъл Фараж, главния застъпник на излизането на Великобритания от ЕС, който преди огласяването на резултатите от юнския референдум прие, че "лагерът за оставане изглежда печели".

Британският експерт в социологическите проучвания Джон Къртис в понеделник каза, че се обръща прекалено внимание на националните допитвания и се пренебрегва точността на анкетите в отделните щати.

"Победителят в даден щат получава всички гласове на щатската избирателна колегия независимо колко малка е разликата, с която печели", обясни той в коментар в британския в. "Индипендънт".

В крайна сметка Тръмп постигна триумф в ключови колебаещи се щати, включително Флорида, Пенсилвания и Охайо, което хвърли поддръжниците на Клинтън в шок и предизвика срив на световните борси.

Както самият Тръмп каза на митинг в Северна Каролина ден преди изборите, "Ще има  Brexit плюс, плюс, плюс".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase