Снимка: БГНЕС

"Трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето", заяви президентът на Северна Македния Гордана Силяновска-Давкова преди началото на спектакъла на Софийската опера и балет тази вечер в Скопие.

Това е първата ѝ изява, след като положи клетва на 12 май.

Силяновска се срещна с директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов и посочи, че е много добре запозната с творчеството му и е дошла да се възхищава на премиерата.

На въпрос дали присъствието ѝ е знак за приятелство, Силяновска отговори: "Да, това е една стъпка. Държа на културната дипломация и вярвам, че тя е по-силна от традиционната. Затова дойдох да се насладя тази вечер на операта. Познавам и академик Карталов, мисля, че е изключителен. Смятам, че Пламен ще запали културния пламък тук."

"Не мисля, че миналото ни е романтично – нито вашето, нито нашето. Смятам, че трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето", добави държавният глава на РСМ.

Директорът на българския културен център в Скопие Антония Велева заяви, че "благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери".

Екип от над 130 български солисти, оркестър и балет дойдоха в македонската столица и предизвикаха огромен интерес - залата е напълно разпродадена.

Представлението се провежда в Националната опера и балет в Скопие, като част от 52-то издание на Майските музикални вечери от 9 до 31 май. То беше най-очакваният момент в културната програма.

Карталов по-рано представи българския спектакъл пред македонските медии.

„Гордост и радост е за мен ние да покажем нашия български Вагнер на сцената на Македонската опера и балет. Честта тук да прозвучи за първи път Вагнер се падна не на немски, а на български театър", каза той.

“Валкюра” е вдъхновена от средновековни легенди за мъдрата Ерда и Песента на Нибелунгите. Операта е изпълнена за първи път в Мюнхен на 26 юни 1870 година.

Спектакълът е режисиран от Пламен Карталов. Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, а костюми - Християн Михалева-Зорбалиева.

Главните роли във „Валкюра” изпълняват Марияна Цветкова - Фрика, Томас Хол - Вотан, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Северна Македония, а партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Майските оперни вечери бяха открити с премиерата на „Трубадур” от Верди, режисирана от Иван Поповски. Националната опера и балет на Северна Македония ще гостува в София през месец септември. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase