Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Две години след първото съобщение за бъдещия газопровод "Турски поток" строежът най-сетне получи юридическа база, коментира "Комерсант" руско-турското споразумение за проекта, подписано вчера в Истанбул след преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Документът потвърждава официално, че Украйна губи най-малко 15 милиарда куб. м транзитен руски газ годишно, които вече ще отиват директно в Турция. Въпросът за износ на горивото през Турция за Европа обаче още не е решен. Това поставя под въпрос появата на втората договорена тръба от газопровода, отбелязва вестникът.

В спогодбата за пръв път се посочва официално един твърде важен момент - руският "Газпром" ще пренасочи към първата тръба от "Турски поток" газа, който идва сега в Турция откъм България, пише изданието.

Още по темата

Споразумението е много важна стъпка; тя вече приближава изграждането поне на първата тръба от газопровода, смята турският енергиен експерт Волкан Йоздемир. Според него конфигурацията на втората тръба ще зависи от преговорите между Русия и ЕС, които ще решат дали е възможно по нея да се доставя само гориво от "Газпром".

Европейската комисия сега е против този вариант и ако не се стигне до компромис, може да бъде създадена руско-турска компания за износ на газ за Европа, за да бъдат заобиколени ограниченията, налагани от законодателството на ЕС.

Според руската анализаторка Мария Белова за Европейската комисия може би ще е по-добре да направи изключение за "Газпром", отколкото да работи с руско-турска компания. В общи линии и Русия, и Турция засега не толкова градят двустранни отношения в рамките на проекта, колкото го използват за инструмент в диалога със западните страни, заключава Волкан Йоздемир.

В крайна сметка резултатът от посещението на Владимир Путин в Истанбул бе частично вдигане на продоволственото ембарго, наложено от Москва след свалянето на руския бомбардировач от Турция миналия ноември, и подписване на газово споразумение, обобщава "Московский комсомолец".

Хитрецът Ердоган впрочем успя да обвърже договорките за изграждане на важния за Кремъл "Турски поток" с отстъпка в цената на газа за Анкара, допълва вестникът.

В края на май Путин заяви при посещение в Гърция, че Русия е готова да разгледа всеки проект за газопровод към Европа, но изисква предварителни гаранции, напомня "Лента". В случая с "Турски поток" обаче пак няма никакви гаранции, но въпреки това страните се канят да градят втора тръба за Европа, отбелязва електронното издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase