Снимка БГНЕС, архив

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Володимр Зеленски пред АФП. Интервюто му е пространно, засягащи различни аспекти на конфликта с Русия.

Зеленски отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие по време на олимпийските игри в Париж. Според него това ще осигури предимство на Москва, тъй като "ще й даде време да придвижи войски и артилерия". Украинският лидер заяви, че Киев и западните му съюзници имат "едни и същи ценности", но често "различни възгледи", особено за това как може да изглежда краят на конфликта. "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Западът иска войната да приключи. Период. Колкото е възможно по-скоро. За тях това е справедлив мир", каза той. Зеленски добави, че глобални играчи като Китай имат влияние върху Русия. "И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с тях".

Зеленски повтори призивите си към съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители. И каза за руснаците: "Те могат да обстрелват нашата територия с всякакви оръжия от своята територия. Това е най-голямото предимство, което има Русия. Ние не можем да направим нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия". Призова за разполагането на две батареи „Пейтриът“, които да защитават небето над Харковска област, а и да покажат устойчивостта на Украйна. Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130  изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия.

Украинският лидер призна, че с влизането в сила на закона за мобилизацията има проблеми с личния състав и "морала" в украинските редици. Но гарантира, че страната ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки голям руски пробив. "Никой няма да се предаде", каза той.

По време на посещението си в Киев тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война", припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase