Снимка: Архив Reuters

Германските власти разследват 59 бежанци, заподозрени за възможни връзки с терористични организации, съобщи германският вътрешен министър Томас де Мезиер пред вестник "Функе", цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата

Според министъра би било грешка да се поставят под общо подозрение всички бежанци, "въпреки че индивидуални случаи се проучват", пише БТА.

Той добави, че в огромното мнозинство от случаите започнатите разследвания приключват с негативен резултат, т.е. подозренията се оказват несъстоятелни.

Де Мезиер призова за по-добра защита на германските граници, без да се спира достъпът на бежанци "по законен и безопасен начин в страната - в разумни мащаби". Той отбеляза също, че в случая с кървавото нападение в Мюнхен в петък вечерта няма признаци извършителят - роден в Германия, син на ирански бежанци - да не е успял да се интегрира в германското общество.

Разследването на бежанците идва в момент на особено изострено напрежение след серията от атаки в Германия. Тази нощ 27-годишен сириец се самовзриви в Ансбах и рани 12 души.

Кандидат за убежище от Сирия пък уби вчера жена с мачете и рани двама души в град Ройтлинген.

Девет души загинаха в петък при стрелба в Мюнхен, открита от 18-годишен германец от ирански произход.

Пет души бяха ранени близо до град Вюрцбург при нападение с брадва във влак, извършено от 17-годишен афганистанец, кандидат за убежище, в името на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase