Снимка: архив, Reuters

Руската армия е предупредила турското разузнаване за подготовката на военния преврат. Това пише иранската агенция Фарс, позовавайки се на арабски медии, които от своя страна цитират дипломатически източници от Анкара.

По думите на дипломатите представители на руската армия са прехванали кодирани радиограми и особено важни сведения, които били обменяни между военните. Те сочели за подготовката на държавен преврат.

Източниците посочват, че между другото била прехваната и информация, че няколко хеликоптера се насочват към хотела в Мармарис, в който Ердоган се е намирал преди началото на военния преврат.

Още по темата

По-рано „Ал Джазира“ съобщи, че президентът Ердоган е напуснал хотела половин час, преди там да пристигнат превратаджиите, готвили се да го арестуват или да го убият.

Източниците на изданието не могли да посочат от коя руска станция е бил прехванат обменът на данни. Дипломатите уточняват, че разузнавателно подразделение на руската армия е разположено в сирийската база Хмеймим, където се намира авиацията, участваща в операцията срещу ислямистите, пише РБК. Според източниците подразделението е оборудвано със съвременни системи за прехващане на особено важни данни.

Седмица преди преврата Русия и Турция започнаха да нормализират отношенията си, които бяха влошени след свалянето на руския самолет Су-24 през ноември 2015 г. До обрата се стигна, след като Реджеп Ердоган изпрати писмо до Владимир Путин.

Според дипломатите смяната на външната политика на Турция станала причина за това, че „няколко чужди държави са устроили провокации и са обещали подкрепа на армията в организацията на преврата“. Според източниците „тези промени са спасили Ердоган“, тъй като не е ясно дали в противен случай руската страна би предала разузнавателната информация.

Турската армия съобщи, че разузнаването е разполагало с информация за готвения военен преврат в страната към 16 ч. на 15 юли.

По-рано „Ал джазира“ съобщи, позовавайки се на кореспонденция между метежниците, че пучистите са планирали началото на преврата за 03.00 часа през нощта, но поради някакви извънредни обстоятелства те се опитали да осъществят замисъла си  часове по-рано. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase