Снимка: Архив Reuters

Турция ще приема връщаните ѝ от България, Гърция и Румъния чужденци, които нямат право на международна защита.Това се казва в проект за план за сътрудничество, предложен от Брюксел на Турция. Той бил връчен на турския президент Реджеп Таип Ердоган по време на вечерята му с шефовете на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Съвета на ЕС Доналд Туск и на Европейския парламент Мартин Шулц в понеделник вечер в Брюксел.

Става дума за имигранти, влезли незаконно през Турция и заловени от нашите власти. България няма действащо споразумение за реадмисия с Анкара, но ЕС има такова.

Планът предвижда още на "Капитан Андреево" да бъде отворен българо-турски-гръцки център, който да подобри сътрудничеството по охраната на сухопътната граница между Турция и ЕС. Споразумението за контактния център е било подписано през май, но той още не действа.

Основните цели на мерките, предложени от евроинституциите, са незабавна хуманитарна помощ за бежанците и подобряване на условията в лагерите, облекчаване на финансовата тежест на Турция за осигуряване на бежанците, както и спиране на по-нататъшния поток на незаконни имигранти към Турция и от нея към ЕС.

Според Брюксел Анкара е похарчила вече 6,75 млрд. евро за бежанците. Турският президент Ердоган посочи, че разходите са 7,8 млрд. Според говорител на Юнкер на вечерята е било постигнато принципно съгласие за изпълнението на плана.

На четири страници европейският проект разпределя задачите между ЕС и Турция за спирането на имиграционната вълна. В частност той предвижда Анкара да позволи на намиращите се в страната 2,5 млн. бежанци от Сирия и Ирак да работят, децата им да учат в турски училища и те да имат достъп до здравни услуги. Европейският съюз ще плати тези разходи, както и построяването на 6 нови приемни центрове и неуточнен брой жилища за бежанците.

От плана не става ясно дали тези центрове ще са за регистриране на бежанците или ще бъдат лагери, но източници, присъствали на вечерята в Брюксел, твърдят, че Ердоган е допуснал възможността в Турция да се построят още бежански лагери.

ЕС ще финансира и модернизацията на турската брегова охрана, така че тя да може да засили патрулирането по границите, да започне да хваща трафикантите и да провежда спасителни операции в морето. От бюджета на ЕС и от страните членки ще бъдат дадени пари и за храна за бежанците, както и за подобряване на условията на живот в лагерите. Към вече заделените 4,5 млрд. за Турция, Йордания и Ливан, Брюксел ще добави още до 1 млрд., като се очаква идната седмица европейските лидери да декларират точните суми, които ще отпуснат от националните си бюджети.

С европейски пари Турция ще се задължи да регистрира всички бежанци и да ги снабди с документи, така че да стане възможно те регулирано да бъдат приемани от европейските държави според националните им и европейските програми за презаселване.

Планът предвижда още Европейският съюз да определи дата за отпадането на шенгенските визи за турски граждани и ще помогне на Турция да създаде условията за това, включително да подобри контрола по границите си.

Утре комисарят за разширяването Йоханес Хан ще пише на външните министри, за да им обясни как ще се изпълнява планът, който Европейската комисия нарича "договор взаимно доверие". Брюксел вече е изпратил в Анкара група високопоставени чиновници, които ще договорят детайлите с турското правителство. 

Проектопланът бе държан в тайна до 15 ч. централно-европейско време по желание на турската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase