Снимка: bgonair.bg

Газопроводът "Турски поток" ще струва 11,4 милиарда евро. Това заяви Алексей Серебряков, който е заместник директор на руската енергийна компания "Газпром". С оповестяването на новите данни става ясно, че проектът "Турски поток" ще бъде два пъти по-евтин от газопреносната мрежа на "Южен поток".

През последните седмици имаше няколко съобщения, че началото на реализацията "Турски поток" се бави заради спорове с турците за отстъпката в цената на газа.

Руски анализатори допълниха, че липсата на ново правителство в Анкара усложнява ситуацията, а енергийният министър Александър Новак намекна, че графикът на проекта може да не бъде спазен.

Според руски официални лица проектната конфигурация предвижда строителството на 4 тръби и поетапното им въвеждане в експлоатация.

Другата важна новина, свързана с "Газпром", е съобщението за намаляване на прогнозата за средната експортна цена на газа за 2015 г. Тя е значително по-ниска от тази за миналата година. Основната причина е рязкото поевтиняване на петрола, който е основа за изчисляване цената на газа.

През 2014 г. износът на "Газпром" бе средно 345 долара за 1000 куб. м. Сега заради прогнозна цена на сорта Brent от 55 долара за барел руският газ за чужбина би трябвало да струва средно между 235 и 242 долара.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase