Снимка: архив, Reuters

Трудни се очаква да бъдат разговорите за гръцкия премиер Алекис Ципрас на извънредната Европейска среща на върха в Брюксел днес, пише в. „Вима“.

Това, което се видя от подготвителното заседание на Европейската работна група, е, че според някои източници на него германски представител е поставил между другото и въпроса за Грексит /излизане на Гърция от еврозоната/, като е отхвърлил същевременно вероятността за мостово споразумение със страната.

Освен това като негативна се оценява и дискусията в управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която не бе одобрена допълнителна ликвидност за гръцките банки чрез механизма ЕЛА.

Още по темата

Допълнително пък бе решено да бъде намалена значително стойността на ценните книжа на гръцката държава, използвани като гаранции от гръцките банки. Макар че точният процент за това намаление не бе оповестено, източници твърдят, че то вероятно ще е в рамките на 45 насто.

Но дори това голямо орязване на стойността на гаранциите би могло да доведе до "подстрижка" на депозитите, ако се прецени, че банките се нуждаят от рекапитализация. Заседанието на ЕЦБ ще продължи и днес.

Сега погледите не само на гърците, но и на всички европейци са отправени към Брюксел, откъдето се очаква да бъдат взети решения за Гърция на срещата на върха на страните от еврозоната.

След съкрушителното "не" на едно безизходно споразумение, както то бе изтълкувано от премиера в неговото обръщение, днес Алексис Ципрас отива в Брюксел и с подкрепата на политическите лидери от опозицията /Нова демокрация, Потами и ПАСОК/, където той ще се стреми да постигне две неща: - първо, политическо решение, което да гарантира окончателното оставане на Гърция в еврозоната, като по този начин ще махне от масата за преговори и от първите страници на световните медии понятието Грексит; и второ, споразумение, в което Гърция ще се ангажира да вземе мерки, които да стабилизират икономиката на страната и банковата система и да гарантират, че бюджетите й за тази и следващите години ще бъдат балансирани с малки излишъци, които да растат с растежа на икономиката.

С този пакет от предложения, който се преценява, че ще надхвърли 8 млрд. евро до края на 2016 г., Ципрас ще поиска да бъдат покрити финансовите нужди на Гърция, за да бъде избегнат рискът от фалит, а също и решение за преструктуриране /облекчаване/ на гръцкия дълг.

Този пакет се очаква да бъде поставен на масата на Еврогрупата, която се очаква да заседава в 14 ч. днес, очаквайки от Атина не само предложения, но и конкретни действия от новия финансов министър.

В този тежък момент правителството има подкрепата и на деловите среди, които смятат, че "за икономиката сега повече от всякога е крайно наложително да бъде постигнато незабавно споразумение на Гърция с нейните партньори".

Информации от късно снощи показват, че членове на ЕЦБ са споменали за мостово финансиране, ако се потвърди склонността на гръцкото правителство да представи де факто предложения на срещата на върха днес.

Политически кръгове в Атина, които са в контакт с европейските си колеги, прогнозираха, че "европейците ще смекчат позицията си, ако Ципрас на практика демонстрира склонност за сътрудничество".

Противоречивите информации и преценки отразяват реалното положение с ликвидността, която цари около гръцкия проблем, както и факта, че играта на натиск от последните часове продължава да бъде доста интензивна, като в нея не е изключено нищо.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase