Франсоа Оланд и Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Лидерите на Франция и Германия казаха на гръцкото правителство, че вратата за преговори с кредиторите продължава да е отворена, но призоваха Атина бързо да направи предложения за постигане на сделка "пари срещу реформи", съобщи Ройтерс.

Още по темата

"Вратата за преговори е отворена", каза президентът Франсоа Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел и прикани гръцкия премиер Алексис Ципрас бързо да направи "сериозни" предложения.

Меркел заяви, че няма условия да се обсъжда програма, в която да участва спасителният фонд на ЕС, и призова Гърция тази седмица да излезе с предложения. "Много ясно заявяваме, че вратата за преговори остава отворена и че утрешната среща на лидерите на страните от еврозоната трябва да се тълкува точно в този смисъл. В същото време обаче заявяваме, че за момента не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм", каза тя.

Оланд и Меркел ще продължат разговорите си за Гърция и на работната си вечеря. Двама поискаха утре спешна среща на лидерите на страните от еврозоната по гръцкия проблем.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase