Снимка БТА

Гръцкото правителство обяви днес текста на въпроса, който ще бъде поставен на референдум в неделя и който ги приканва просто да кажат дали приемат или не исканията на кредиторите в замяна на средства, които ще избавят Гърция от фалит, предаде Ройтерс.

"Трябва ли да бъде прието предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и
 Международния валутен фонд, на среща на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставляващи комплексно предложение?", гласи пълният текст.

Участниците в референдума ще трябва да попълнят един от посочените отговори, като отговор "Не" е сложен на първо място, а отговор "Да" след него, посочва Ройтерс.

Лявото гръцко правителство, което отхвърли плана на кредиторите, противоречащ на неговите предизборни обещания,  призова гърците да гласуват с "Не", като изтъкна, че това ще засили позициите на Гърция в преговорите с кредиторите.

Лидерите от еврозоната, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и италианският премиер Матео Ренци, днес дадоха да се разбере, че отговор "Не" на референдума ще представлява отказ от членството на Гърция в еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase