Снимка БГНЕС, архив

„Ще пробия пътя на жените, навсякъде виждам умни и отдадени жени, които нося не само в ума си, но и в сърцето си“, заяви Гордана Силяновска в речта след полагането на клетвата като новия държавен глава на РС Македония.

„Ние, жените, можем да развием политиката като изкуство на невъзможното, а не само на възможното. Доверието е много важно и аз ще го оправдая. И не заради отговорност към партията, а защото съм заобиколена от много красиви жени. Но ние сме длъжни да помагаме на хората и да следваме ритъма на природата. Бих искала да направим крачка напред в представителството на жените в бъдещия състав на парламента. Неслучайно думите страна и Македония са в женски род. „Помогнете на жените народни представители да изразят това, което досега не са успели“, каза Силяновска.

Тя е първата жена президент на РС Македония.

В речта си тя на няколко пъти спомена президента на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на когото благодари, защото само той е вярвал, че тя ще стане държавен глава.  „Ще бъда президент и на левицата, и на десницата. Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разлика нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквато и да е разлика“, каза тя.

По-рано Гордана Силяновска положи клетва като президент на „Македония“ и не използва официалното наименование на страната Република Северна Македония. "Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза тя.

Университетската професорка ще бъде шестият президент на страната.

На церемонията по встъпването й в длъжност не присъстваха, макар да бяха поканени, предшественикът й Стево Пендаровски и Бранко Цървенковски, който бе президент през периода 2004-2009 г. Техните столове останаха празни. В същото време на церемонията в Собранието дойдоха бившия президент Георге Иванов (2009-2009) и Вилма Трайковска, съпруга на загиналия президент Борис Трайковски, заемал поста през 1999-2004 г.

По-късно предстои предаването на президентския пост в резиденцията "Вила Водно". Силяновска ще се срещне четири очи със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече днес. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase