Снимка БГНЕС, архив

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“ и отказа да използва официалното име на страната си – Република Северна Македония.

По тази причина клетвата на Силяновска е широко отразена от медиите в съседна Гърция, предаде БГНЕС.

"Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески. Вместо да повтори "Северна Македония", тя използва "Македония", съобщи държавната телевизия ЕРТ.

"Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в знак на протест заради факта, че Силяновска нарича страната "Македония" в нарушение на Преспанския договор", пише вестник "ПротоТема".

Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.“

Информационният портал "Еникос" отбеляза, че предизвикателствата в отношенията на Гърция със Северна Македония се завръщат.

"Националистката Гордана Силяновска положи клетва, гръцкият посланик постъпи правилно и си тръгна", пише "Хелас Джърнал".

"Newsit" подчерта, че новият македонски президент е отправила "безпрецедентно и брутално предизвикателство", което предизвиква "бури".

Вестник "Катимерини" припомня, че в интервю на 11 май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи ясно предупреждение към Скопие.

"С безпокойство следя някои от изказванията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам официалната позиция", каза министър-председателят. Мицотакис обясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в опозиция, но сега е длъжен да го спазва като част от държавните задължения. Гръцкият политик подчерта, че "същото нещо ще трябва да направи и новото правителство в Скопие".

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase