Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обсъжда въвеждането на незадължителен единен код "69", който да се вписва в свидетелствата за правоуправление на водачите, които вече са били залавяни да шофират след употреба на алкохол, пише БТА.

Пояснява се, че в някои държави от ЕС вече е въведен някакъв подобен код върху шофьорските книжки. Целта на днешното решение е кодът да бъде уеднаквен, за да бъде ясен при проверки извън държавата, където е било издадено свидетелството.

Вписването на кода остава незадължително за държавите от ЕС. Употребата на алкохол, неизползването на предпазни колани, преминаването на червен сигнал и превишаването на скоростта са причини за три от четири катастрофи на пътя, отбелязва комисията.

Днешното предложение засяга и въвеждането на задължителни "алкохолни ключалки" в автомобилите. Тези устройства няма да позволяват запалването на двигателя на автомобила, когато водачът е под влиянието на алкохол. Предвижда се поставянето на подобни устройства да бъде задължително в автомобилите на водачите, веднъж залавяни да управляват под алкохолно въздействие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase