Лидерът на Сириза Алексис Ципрас, снимка: Ройтерс

Гръцката крайно лява партия Сириза набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Това сочат първите данни от екзит пол проучванията, съобщи РИА Новости, цитирана от „Фокус”.

Според обявените данни Сириза набира 33.5-35.5% от вота, а управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната „Златна зора” с 6.4%, след нея са партия „Река” – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%.

Още по темата
Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента.

Според по-късни данни обаче преднината на Сириза започна да се стопява и разликата й с втората партия е станала около 3%.

Както Dnes.bg писа около десет милиона гърци избират днес нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като най-критичния за последните десетилетия.

Очакванията са именно Сириза да е победителят на вота. Неизвестните идват от това дали тя ще получи подкрепа за самостоятелен кабинет или ще трябва да формира коалиция. Крайно лявата формация придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

В началото на изборния ден днес премиерът на Гърция и лидер на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас, заяви, че вотът е решаващ за бъдещето на страната. Той изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция, предаде РИА Новости.

„Тези избори имат решаващо значение за бъдещето на страната и бъдещето на нашите деца. Днес ние решаваме дали ще продължим напред силни, спокойни, уверени, или ще се сблъскаме с перипетии”, каза Самарас. Той призова всички онези, които все още не са решили за кого ще гласуват, да изберат европейския курс на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase