Радослав Шикорски. Снимка: Reuters

Председателят на полския Сейм (долната камара на парламента) Радослав Шикорски се отметна от думите си, че руският лидер Владимир Путин е предложил Варшава и Москва да завземат Украйна и да си я поделят, съобщиха световните агенции. Шикорски каза, че "паметта му го е подвела" и че такава среща в Москва, на която уж бил обсъждан този вариант, не е имало. За идеята за "подялбата" не бил чул лично, а му разказвали, уточни Шикорски, който до скоро бе външен министър.

В неделя американският сайт Политико писа, че Шикорски е заявил пред журналист на сайта, че през 2008 г. Владимир Путин на среща в Москва предложил на полския премиер Доналд Туск двете страни да си поделят Украйна.

След публикацията Шикорски първо каза, че интервюто не било авторизирано, а думите му не били изтълкувани правилно. После в интервю за полския вестник "Газета виборча" заяви, че той лично не е присъствал на въпросната среща между Туск и Путин, а за нея му разказвали.

Още по темата

На пресконференция във Варшава вчера сутринта председателят на Сейма и бивш външен министър отказа да отговори на въпросите на журналистите, като ги препрати към изявлението си за "Газета виборча". Премиерът Ево Копач го разкритикува за това и се извини на журналистите за поведението му.

По-късно на специална пресконференция Шикорски се извини, каза, че "го е подвела паметта", че след проверка се е оказало, че в Москва през 2008 г. не е имало такава среща между Туск и Путин.

Бившият министър припомни, че Украйна винаги е била в центъра на външната му политика. "Всички знаете колко енергия и страст посветих на украинските въпроси последните седем години. Източното партньорство, поредни визити, разговори с партньори, преговори за споразумение между президента Янукович и опозицията - с това живях седем години. Сега, когато виждам, че Крим е анексиран, а в Източна Украйна не е възстановена териториалната цялост, исках да изпратя ясен сигнал колко погрешна е политиката на Владимир Путин и колко опасна е за международната общност и за Полша", цитира вестник "Газета виборча" обясненията на Шикорски.

Човек понякога се увлича и в този случай стана точно това, каза маршалът на Сейма и изрази съжаление, че е поставил в неудобно положение премиера Ева Копач и Доналд Туск.

Журналистите настояваха да научат от кого е чул слуха за разговора между Путин и Туск, но Шикорски заяви, че вече е решил да говори само за това, което е чул със собствените си уши и отказа да даде повече информация.

Политическите опоненти на Шикорски поискаха той да бъде освободен от поста председател на парламента заради безотговорното си поведение, предаде Асошиейтед прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase