Радослав Шикорски. Снимка: архив, Reuters

Бившият министър на външните работи на Полша Радослав Шикорски заяви, че невярно са интерпретирани някои от думите му в интервюто за американска медия, в което бил казал, че Владимир Путин предложил Украйна да бъде разделена между Русия и Полша, предаде ТАСС.

В профила си в Туитър Шикорски, който сега е маршал на полския Сейм, написа: "Разговорът с "Политико" не бе авторизиран. Някои мои думи са били невярно интерпретирани".

Още по темата

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви публикацията на уебсайта "Политико" като "клюка", тоест като преднамерена лъжа, злепоставяща Русия.

Въпросният сайт публикува статия под заглавие "Путиновият преврат", в която се съдържа интервю с Шикорски. В него бившият външен министър съобщава, че през 2008 г. руският президент Владимир Путин е намеквал пред полския премиер Доналд Туск Русия и Полша да си поделят Украйна, тъй като тя е изкуствено създадена държава.

Днес Радослав Шикорски каза на пресконференция, че Полша не разполага със звукозапис на въпросния разговор между Путин и Туск. Бившият полски външен министър подчерта, че не е присъствал на разговора и че информацията, с която разполага, е преразказ.

"Тогава е можело той [преразказът] да бъде интерпретиран по един начин, но предвид случилото се в последно време придобива друго значение", каза Шикорски. Той съобщи, че скоро в една полска медия ще бъде публикуван пълният текст на интервюто му за "Политико".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase