Барак Обама. Снимка БТА

Президентът на САЩ Барак Обама приветства действията на коалиционните сили, атакували днес за първи път джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Сирия, предадоха световните агенции.

Американският президент подчерта, че действията на новосформираната коалиция от САЩ и пет близкоизточни държави показват, че Америка не е сама в тази борба. В коалицията освен САЩ участват Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства.

Още по темата
Обама подчерта, че е горд, че САЩ се борят срещу ИД редом с тези пет държави и посочи, че съвместните усилия на тези страни са от жизненоважно значение както за сигурността на САЩ, така и  за сигурността на Близкия изток и целия свят.

Президентът на САЩ обеща да извоюва още по-голяма международна подкрепа за борбата срещу ИД.

"Още веднъж държа да стане ясно на всеки, който заговорничи срещу Америка и вреди на американците. Няма да допуснем да има убежища за терористите, които застрашават нашия народ", заяви Обама, преди да отпътува от Вашингтон за Ню Йорк, за да участва в срещата на върха, посветена на климатичните промени.

В Ню Йорк Обама ще се срещне и с представители на арабските страни от коалицията, бореща се срещу ИД, посочва Франс прес.

Сирийският президент Башар Асад заяви днес, че страната му подкрепя всяко международно усилие в борбата с тероризма, предаде сирийската държавна осведомителна агенция САНА, цитирана от Франс прес. Изявлението бе направено след ударите на сирийска територия, нанесени от ръководената от САЩ коалиция срещу групировката "Ислямска държава".

На среща с журналисти Асад каза, че Сирия ще продължи решително войната, която води от години срещу сунитските екстремисти и че Дамаск подкрепя всяко международно усилие в  борбата с тероризма.

Асад се срещна днес с иракския съветник по националната сигурност Фалех ал Фаяд - за втори път в рамките на седмица, посочва Ройтерс. Иракският пратеник е информирал сирийския президент за следващите стъпки от кампанията за справяне с тероризма, съобщиха сирийски държавни медии.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия са незаконни, тъй като не са одобрени или координирани с правителството в Дамаск, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

"Бомбардировките трябва да отговарят на определени правила, когато се извършват срещу друга държава", каза Рохани пред журналисти в Ню Йорк, където ще вземе участие в сесията на Общото събрание на ООН.

По думите му при липса на мандат на ООН за такива атаки и при липса на разрешение от сирийските власти "ударите нямат никакви правни основания".

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е предупредил сирийските власти за ударите. Рохани каза, че американската политика към Сирия е объркана, защото от една страна е насочена срещу екстремистите, а от друга, се опитва да подкопае устоите на правителството на сирийския президент Башар Асад. "Това е неясно, двусмислено и  много объркано поведение и политика", отбеляза иранският президент. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase