Владимир Путин и Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия (ЕК) предпочита да реши "по дипломатически канали" въпроса за съдържанието на телефонния разговор между президента на Русия Владимир Путин и председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Това заяви за ИТАР-ТАСС пресслужбата на ЕК, запитана дали Барозу не възразява администрацията на руския президент да огласи съдържанието на разговора, за да отстрани всички недоразумения, съобщи агенцията.

"Това е много сериозен дипломатически въпрос. Ние го решаваме по дипломатически канали, но не и в печата", заяви пресслужбата.

"Публикувахме в комюнике всичко, което трябваше да кажем по повод телефонния разговор между президента Путин и председателя Барозу в петък", добави тя.

Още по темата

По-рано в пресата се появиха твърдения, че в телефонен разговор Путин бил казал на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: "Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици." Според съобщенията Барозу информирал за това лидерите на Европейския съюз, събрали се през уикенда в Брюксел.

Постоянният представител на Москва в ЕС Владимир Чижов отбеляза вчера в писмо до председателя на Европейската комисия, че руската президентска администрация разполага и с писмен запис, и с аудиозапис на разговора и е "готова да публикува съдържанието, за да отстрани всички недоразумения".

"Някои медии, включително италианският в. "Република", поместват коментари (. . .), според които Вие уж сте споделили съдържанието на разговора с някои Ваши колеги от ЕС и по-специално сте приписали на руския президент думи, явно извадени от контекста ", цитира посланието ИТАР-ТАСС.

"Убеден съм, че разгласяването на поверителни разговори от това ниво излиза далеч извън рамките на общоприетата дипломатическа практика - изтъква Чижов. - Известно ми е, че администрацията на президента на Русия разполага и с писмен, и с аудиозапис на споменатия телефонен разговор, и за да отстрани недоразуменията, е готова изцяло да обнародва съдържанието му, ако не информирате до два дни, че имате възражения срещу това."

Изказването на Путин, че Москва може "да превземе Киев за две седмици", е извадено от контекста и има друг смисъл, каза вчера и президентският помощник Юрий Ушаков.

По думите на Ушаков разгласяването на подробности от телефонни разговори на председателя на ЕК е "некоректно и излиза извън рамките на дипломатическата практика". "Ако това е било направено, според мен това е недостойно за един сериозен политик", каза помощникът на Путин.

"Независимо дали тези думи са били казани или не, по мое мнение този цитат е бил изваден от контекста и е имал съвсем друг смисъл", подчерта Ушаков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase