Снимка: архив, Reuters

На 86-годишна възраст в Тбилиси почина Едуард Шеварднадзе - бивш президент на Грузия и бивш външен министър на СССР, съобщи ИТАР-ТАСС.

Едуард Шеварднадзе е роден през 1928 г. в Грузия. На 20 години влиза в КПСС и започва бързо да се издига в партийната йерархия в Грузия. В периода 1964-1972 г. е първи заместник-министър по охрана на обществения ред, а по-късно става и министър на вътрешните работи на Грузия.

С перестройката в СССР започва дипломатическата му кариера. През 1985 г. Михаил Горбачов предлага на Шеварднадзе поста външен министър.

Точно по времето, когато Шеварднадзе е първи съветски дипломат, приключва Студената война, бяха нормализирани отношенията между Москва и Вашингтон, Кремъл даде съгласието си за обединението на Германия, а Варшавският договор се разпадна. Шеварднадзе беше един от съратниците на Горбачов при провеждането на политиката на перестройка, гласност и разведряване в международните отношения.

През 1992 г. Шеварднадзе се върна в Грузия, където застана начело на парламента на страната. През 1995 г. е избран за президент на Грузия, като остава на този пост до 2003 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase