Снимка: Oleg Gamulinskii от Pixabay

Джан Джан, китайска независима журналистка е една от малкото, които след като става ясно, че в Ухан плъзва мистериозно заболяване, решава да замине и да документира какво се случва. Заради серията си от репортажи и включвания в социалните мрежи, Джан Джан е била осъдена на четири години затвор. Вече изтърпяла присъдата си, журналистката се очаква да бъде осободена.

След като 11-милионният китайски град Ухан е напълно блокиран, Джан Джан предлага рядък, нефилтриран поглед към реалността на място, тъй като китайските власти налагат строга цензура върху медийното отразяване, пише Си Ен Ен. Тя е задържана през май 2020 г. и няколко месеца по-късно е осъдена на четири години затвор за "предизвикване на спорове и проблеми" - обвинение, което китайското правителство често използва за преследване на дисиденти и активисти за правата на човека, пише bTV.

През 2021 година от “Репортери беч граници” ѝ присъдиха наградата си за свобода на печата. В навечерието на очакваното ѝ освобождаване в понеделник поддръжници и правозащитни групи призоваха китайското правителство да освободи Джан по график.

Как започна всичко?
Февруари, 2020 година. Китайският град Ухан е блокиран, медиите отпускат оскъдна информация за неназован вирус, който се предава много бърза и е изключително заразен. В резултат от опита за спиране на разпространението, градът е поставен под карантира, магазините са празни, болниците препълнени.

Джан взема решение да пътува от Шанхай до блокирания Ухан, за да съобщи за разпространението на вируса и последвалите опити за овладяването му, точно когато властите затягат цензурата върху държавните и частните китайски медии. За три месеца Джан документира начина на живот под блокада. Тя публикува наблюденията, снимки и видеоклипове в социалната Twitter и канала за видео YouTube - последните две от които са блокирани в Китай.

"Не мога да намеря какво да кажа, защото всичко е покрито. Това е проблемът, с който се сблъсква тази страна в момента - всяко противоположно мнение може да бъде като „слух“. Дори собствените ни гласове са извън нашия контрол. Те ни затварят в името на превенцията на пандемията и ограничават свободата ни. Ако не можем да получим истината, ако не можем да нарушим монопола им върху истината, светът ще бъде безсмислен за нас“, каза тя във видеоклип две седмици след пристигането си в Ухан, слагайки маска на лицето.

В средата на май публикациите ѝ рязко спират, а по-късно става ясно, че е била задържана от полицията и върната в Шанхай.

Попадайки в затвора, 40-годишната журналистка е обявявала няколко пъти гладна стачка. Здравословното ѝ състояние се влошава. През 2021 г. майката на Джан заяви, че дъщеря ѝ е толкова слаба, че не може да държи главата си изправена поради липса на сили и отчаяно се нуждае от медицински грижи.

Според „Амнести Интернешънъл“ Джан е била окована и хранена насила, което според групата е равносилно на изтезание.

В своя защита Министерството на външните работи на Кирай отрича да е влизало в разправия с журналисти, които "са упражнявали правото си на свобода на словото в интернет" по време на пандемията.

"В Китай никой не бива наказван или санкциониран само заради това, че прави забележки. През цялото време китайското правителство е провеждало реакцията си по COVID-19 по открит и прозрачен начин и е постигнало широко признати постижения", се казва в изявлението от 2020 година.

В Китай най-много журналисти са в затвора. Местните власти контролират стриктно пресата, като същевременно блокират повечето чуждестранни медии чрез Голямата защитна стена - огромния апарат за онлайн цензура и наблюдение.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase