Снимка: архив, Reuters

Службата за сигурност на Украйна /СБУ/ е установила личността на лидера на руската диверсионна група, която превзема административни сгради и дестабилизира ситуацията в Източна Украйна. Това се оказа офицерът от спецчастите на Главното разузнавателно управление на Генщаба на руската армия Игор Стрелков, пише УНИАН.

Още по темата

Негов бил гласът на разпространен вчера запис, в който той се отчита пред свой шеф в Москва за терора в град Славянск и стрелба срещу автомобил с украински правоохранители.

В рамките на оперативно-следствените действия задържани по-рано диверсанти са разпознали Стрелков като човека, който ги е вербувал и им е поставил задача да превземат административни сгради в Харков.

Установено е, че в началото на март той е пристигнал в Крим и е координирал превземането от руски военнослужещи и представители на руските спецслужби на украински военни части, местни органи на властта, отвличания на военни, обществени активисти и други граждани на Украйна и чужденци, намирали се в Крим.

Службата за сигурност на Украйна е започнала наказателно производство за организиране от страна на Стрелков на умишлено убийство и извършване на действия в ущърб на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, провеждане на диверсионно-подривна дейности, както и организиране на масови безредици в източните региони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase