Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase