Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие, пише "Дейли мейл". Снимка: архив, Reuters

Правителството в Лондон планира скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания, когато в края на тази година отпаднат имиграционните ограничения, пише в. "Дейли мейл". Твърди се, че тя ще съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Гениално. Това ли е разликата, иронично отбелязва изданието разликата и задава въпроса колко бедни източноевропейци ще се разубедят от предупреждения, че Великобритания е студена и влажна?

Министрите отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са "направени от злато". Но точно така изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, пише британският вестник и допълва, че не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час в сравнение с 6,18 британски лири на Острова. Социалните помощи в Източна Европа или са малки, или изобщо няма такива. Ако живееш в рушащ се беден бетонен квартал от съветско време в София, как да не ти хареса Великобритания?

Още по темата

Какво бихте предпочели - да просите по улиците на Букурещ или да продавате вестник в Бристол, живеейки, без да плащате наем в модерно общинско жилище и да получавате редица социални помощи за голямото си семейство, пише "Дейли мейл".

Бихте ли предпочели получавате подаяния, като работите в азбестова фабрика в България или да печелите £ 250 на седмица като барман в кафе-бар в Белгравия (квартал в централен Лондон – бел. ред.)?, пише „Дейли мейл“.

Вестникът смята, че всякакви "неблагоприятни прогнози за времето" най-вероятно няма да разубедят никого и посочва, че всеки ход на британското правителство допълнително да ограничи достъпа до страната, до пазара на труда или до социалната система ще бъде обявен за незаконен от Европейския съд.

Вестникът отбелязва, че не може Дейвид Камерън веднъж да рекламира предимствата на либерална Великобритания, която е "отворена за бизнес", а после да одобрява международна рекламна кампания, целяща да отблъсне хората. "Всеки опит да се плашат българите и румънците е обречен на провал. Приемете го, ние се отказахме от контрола над границите си преди години. Не може Великобритания да бъде "в" Европа и да очаква да не "допуска" други граждани на ЕС", пише журналистът от "Дейли мейл".

Изданието предлага все пак потенциалните имигранти да бъдат убеждавани, че Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие и иронично отбелязва, че в това отношение и вестникът може да помогне. Да отпечатаме милионен тираж на български и румънски и да го пратим в тези страни, за да бъде раздаван безплатно по улиците. Като прочетат за сериозните проблеми на британската образователна система и на здравеопазването, като научат как все повече млади жени във Великобритания рушат здравето си с алкохол, как се отказват лекарства на онкоболни, колко разпространени са хазартът и кокаинът, колко висока е престъпността, дали ще поискат да дойдат в страната ни, пита авторът.

Статията завършва с констатацията, че българите и румънците всъщност са добре, защото имат избор - да отидат или не във Великобритания, но задава мрачния реторичен въпрос какво да правят британците, които вече живеят в тази страна. Студът и влажното време са най-малкият ни проблем. Чудя се какво ли е времето сега в Букурещ, завършва авторът на статията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase