Разкриха името на починалата след изнасилване индийка. Снимка: Reuters

Бащата на младата жена, чиято смърт след брутално групово изнасилване предизвика обществени протести в Индия, заяви в интервю за британски неделен вестник, че иска името й да бъде разгласено публично, за да послужи като опора за други жертви на сексуално насилие, предаде Ройтерс.

 "Искаме светът да узнае истинското й име - Йоти Сингх Пандей", каза бащата на 23-годишната студентка пред в. "Сънди пийпъл". "Дъщеря ми не е извършила нищо лошо. Тя загина, защитавайки се. Гордея се с нея. Разкриването на името й ще вдъхне кураж на други жени, които са преживели подобни нападения. Те ще почерпят сила от моята дъщеря", обясни той.

Още по темата

Индийското законодателство забранява публичното идентифициране на жертвите на сексуални престъления с цел да защити личния им живот от медиите в страна, където социалната стигма след изнасилване може да бъде съсипваща.

Вестникът, цитиран от Ройтерс, който интервюирал 53-годишния Бадри в родовата къща в село Биллия в щата Утар Прадеш, публикува името на младата жена. По-късно смелият баща каза пред Ройтерс, че не възразява медиите да използват името на дъщеря му и подкрепил предложението на индийски политик на нейно име да бъде наречен нов закон срещу сексуалното насилие, но агенцията въпреки това реши да не назовава името, изтъква Ройтерс в информацията си.

Позовавайки се на същия закон, полицията на Делхи започна съдебна процедура срещу телевизията (Zee News), която показа скандалното интервю с приятеля на жертвата, който е бил с нея по време на нападението и който обвини полицията в бездействие и бездушие.

Петимата мъже, обвинени в групово изнасилване и убийство, ще се явят в съда в Делхи утре, за да им прочетат обвиненията. Въпреки обществения натиск за бърза процедура може да минат седмици, преди да започне официално процесът, каза за Ройтерс един от прокурорите по делото, Раджив Мохан. Според него то може да приключи до четири-пет месеца. Шестият обвиняем ще бъде съден отделно от специализиран съд за малолетни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase