Снимка: Ройтерс

След смъртта на млада индийка, която почина след групово изнасилване, част от индийската столица е блокирана от местните сили за сигурност в очакване на нови масови протести. Затворени са 10 станции на метрото и е спряно движението по няколко ключови булеварда, където през последните дни на няколко пъти се събираха демонстранти. За пръв път в страната има толкова масови демонстрации и дебат за мястото на жената в индийското общество и отношението към сексуалните престъпления. Повечето изнасилвания в Индия не се съобщават на властите, извършителите остават ненаказани, а в малцината случаи, стигнали до съда, процесите се точат много бавно, предава Ройтерс.

Този път обаче индийското правителство реши да реагира бързо след оповестяването на случая и демонстрациите и предлага прилагането на оспорван метод. В бъдеще имена, адреси и портретни снимки на осъдените извършители на сексуални престъпления ще бъдат публикувани на уебсайтовете на полицията, обяви в петък вечер Р. П. Н. Сингх, представител на Министерството на вътрешните работи. Проектът ще бъде стартиран в град Ню Делхи с тамошната база данни.

Критиците обаче се опасяват, че осъдените извършители на сексуални престъпления могат да бъдат изложени на риск от това действие и да станат жертви на атаки с цел отмъщение.

„В действителност има такъв риск“, казва Раняна Кумари, директор в Центъра за социални изследвания в Ню Делхи, цитирана от британския всекидневник Guardian. В момента само жертвите на изнасилвания се страхуват от социално изключване, каза Кумари. Така например те губят почти всякакъв шанс да се оженят. Публикуването на данни на нарушителите обаче ще гарантира, че те няма да си намерят работа и да бъдат откъснати от обществения живот. "Това е силен възпиращ ефект", казва Кумари.

За необходимостта от промяна говори и премиерът Манмохан Сингх, който обяви, че е силно натъжен от смъртта на жената и че емоциите, свързани със случая, "са напълно разбираема реакция от млада Индия и от една страна, която наистина желае промяна".

23-годишната студентка по медицина, чието име медиите не съобщават, бе жестоко пребита, изнасилена и изхвърлена от движещ се автобус в Делхи преди две седмици. Преди седмица тя бе откарана в критично състояние в болница в Сингапур на разноски на правителството, но рано днес почина от раните си.

Момичето се е прибирало от кино с приятеля си, когато двамата били нападнати от шестима мъже вечерта на 16 декември. Те пребили двойката с железни пръти и на няколко пъти изнасилили момичето, като при това е бил използван и един от прътите. Това е причинило тежки вътрешни наранявания. И двамата са изхвърлени от автобуса, но приятелят на момичето оцелял.

Заподозрените - петима мъже на възраст между 20 и 40 години и един непълнолетен, са били арестувани няколко часа по-късно и вероятно следващата седмица ще бъдат обвинени в убийство, за което може да получат и смъртно наказание. Правителството вече обеща процесът да започне възможно най-рано.

Според проучване на Thomson Reuters Foundation от лятото Индия е най-лошото място за жените заради големия брой убийства на момичета, бракове между деца и поробване. Столицата е с най-много сексуални престъпления сред големите градове на страната с 1,2 млрд. души население. По данни на полицията на всеки 18 часа в града се извършва изнасилване. Според властите между 2007г. и 2011г. броят на докладваните изнасилвания в страната се е увеличил с почти 17%.

Протестиращите през седмицата индийци обвиняват властите и в потулването на много подобни случаи. Според тях потулени са около 100 хиляди случаи на изнасилване в цялата страна. "Бързи и надеждни санкции за всяко престъпление срещу жените", пише на редица плакати на протестиращите в Индия. Те настояват за законови промени, които да гарантират, че в рамките на максимум от 100 дни всеки изнасилвач си получи наказанието. Много призовават и за въвеждане на смъртно наказание за сексуални престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase