Снимка: архив, БГНЕС

В петък (10 май) Русия разшири зоната на действие в Украйна, нападайки от север към Харковска област. Атаката до голяма степен беше очаквана от Киев - още от края на 2023 г. градът е почти под ежедневен обстрел с балистични ракети и дронове, а в последните дни и с авиационни бомби. Това повтаря тактиката, използвана за други позиции на фронтовата линия, а и на бойното поле в Сирия - максимални разрушения с помощта на бойна авиация и след това влизане на пехота и бронирана техника.

Още по темата
В отговор и Украйна започна подготовката на своята отбранителна линия в околността. В началото на април украинският президент Володимир Зеленски инспектира изграждането на съоръженията в Харковска област и Суми и кадрите показаха почти завършена работа в тези пригранични зони.

От известно време в страната се коментира и има ли сили Русия да окупира втория по големина град в Украйна, като уверенията на главнокомандващия украинската армия (ВСУ) ген. Олександър Сирский са, че позициите около Харков са подсилени и окупиране на града няма да бъде допуснато.

Данните засега показват пробив край едно от селата в региона - Пилна, където руснаците са очаквани от украинските части. Видеа от мястото показват няколко горящи руски танка, спрени с дронове. Руските военни кореспонденти обаче съобщават за превземане на населеното място, както и на съседните Красни, Стриелча и Борисивка.

В граничните зони Русия струпа между 35 хил. и 50 хил. войници, което военни анализатори отбелязват като недостатъчно  за превземането на град с големината на Харков. Нещо повече - операцията би изисквала преминаване през големи открити терени, каквото руснаците не са правили досега от началото на войната.

Затова и отбелязват, че руското нападение отпреди ден е по-скоро маньовър, отколкото новата офанзива, за която Киев предупреждава своите партньори от седмици. Целта е отклоняване на резерви, особено стратегически - жива сила и техника, от другите горещи точки на източния фронт - Часов Яр и Авдиевка.

Същевременно обаче, установявайки контрол върху зоната, руснаците ще ограничат ударите по стратегическите си позиции в Белгородска област, откъдето държат под обстрел Харков и областта, както и ще могат да достигнат града с артилерия - към момента ударите са основно с балистични ракети, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Ако руското настъпление е само маньовър, въпросът е дали Украйна ще "се върже", отбелязва в коментар Forbes и допълва, че, за да се получи търсеният от Русия ефект, ще е нужно много по-широко настъпление и вероятно изненада за украинските части. Русия опита нападение около символичната дата 9 май, но проблемът ѝ е, че украинците "ползват същия календар" и моментът с изненадата е загубен, още повече, че в последните дни атаките с бойна авиация бяха по-интензивни, пише още Forbes.

"Знаем намеренията на врага, виждаме неговите планове, нашите военни, артилерия и дронове дават отпор на нападението", каза във вечерното си обръщение по повод 807-ия ден от началото на пълномащабната война украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Колкото до опитите за отклоняване на вниманието, той уточни, че фронтовата линия се подсилва и не само в направлението към Харков.

"Важно е нашите партньори да подкрепят нашите войни и украинската устойчивост с навременни доставки", отбеляза още Зеленски и допълни, че военна помощ е получената в Украйна, а не заявените пакети. Той призова за ускоряване на военните доставки и изпълнението на обещанията, дадени от съюзниците.

От ВСУ уточняват в статистиката си за изминалото денонощие, че в граничните райони се извършват диверсийно-разузнавателни действия, придружени от артилерийски обстрел от страна на руснаците. Съобщава се за отблъснати 9 атаки край населените места Красне, Мороховец, Олийникове и Гатище.

Врагът използва пехота и техника към Вовчанск и Липци, отчитат още от ВСУ.

САЩ изпращат още военна техника и муниции на стойност 400 млн. долара

Министерството на отбраната на САЩ съобщи за изпращането на следващия пакет с военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара. В него са включени ракети за ПВО, включително за системите Patriot и NASAMS, системи за залпов огън HIMARS, както и бронирани машини Bradley и муниции от различен калибър.

Доставките отразяват най-спешните нужди на украинската армия, уточняват в съобщение от Пентагона. По време на посещение в САЩ германският министър на отбраната Борис Писториус коментира, че страната му ще плати три HIMARS за Украйна.

Страната очаква в началото на юни и първите доставки на артилерийски снаряди, закупени по инициативата на Чехия.

Атаките край Часов Яр се увеличават 200% през април

За рязко увеличаване на руските атаки в няколко направления говорят данните на британското разузнаване за април. Според тях съществено се увеличава натиска към Часов Яр - боевете, които се водят в околностите на населеното място, са с 200% повече спрямо март. Въпреки това няма значителни тактически достижения, но пък са регистрирани големи загуби, коментират британските експерти.

В последните дни настъплението в това направление (Бахмут) е леко забавено, но според украински военни анализатори причината е прегрупиране и скоро руснаците отново ще се върнат към една от главните си цели - Часов Яр, който да отвори фронта към последните големи градове под украински контрол в Донецка област.

От украинския Център за отбранителни стратегии отчитат, че се запазва интензивността на атаките по линията Иванивске - Клищиевка, за да се запази този фланг на руското настъпление, защото от юг усилията се провалиха.

Като цяло атаките на руснаците през април растат със 17% спрямо март и основно това се дължи на настъплението към Часов Яр, в направлението Авдиевка и Новопавливка.

В последните дни сводките на Генералния щаб на ВСУ показват още и увеличаване на интензивността около Купянск и Лиман, където военните наблюдатели докладваха струпване на войски през април. През изминалото денонощие в тези направления са отразени общо 24 руски атаки около населените места Синкивка, Берестове, както и Макиевка.

В направлението Бахмут са спрени 18 атаки към Верхнокамянске, Роздоливка, Хрихоривка, Бохданивка, Клищиевка и Андриевка. Гореща точка си остава и направлението около Авдиевка, където са отбити 24 атаки към Калинове, Новоолександривка, Сокил и Уманске.

На 10 май Русия започна и настъпление от север към Харковска област.

През изминалото денонощие са регистрирани 104 директни бойни сблъсъка, придружени от артилерийски обстрели и повече от 108 въздушни удара с авиационни бомби. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 120 населени места около фронтовата линия.

Местните власти в окупирания от 2014 година град Ровенки (Луганска област) съобщават за атака с ракети ATACMS по петролна база. Това е поредната атака към окупираните райони на областта през последните дни. На 8 май имаше удари по петролна база и газопровод, за който назначената от Москва администрация също заяви, че са използвани американските далекобойни ракети.

Харков се "мести под земята"

Още преди новото настъпление към втория по големина град в Украйна учениците от няколко училища започнаха да учат присъствено, но в класни стаи, разположени в станциите на метрото. Сега към подземните училища ще се прибавят и болници, както и някои културни институции (например театри). Това съобщи кметът на града Ихор Терехов. Той уточни, че и в момента се провеждат събития и някои постановки в укритията по искане на хората, които търсят живото общуване.

В града се строят още подземни училища, защото потенциалът на метрото е вече изчерпан, каза Терехов във включване в обединения новинарски канал на Украйна. Първото такова училище ще отвори днес (11 май) и то ще е с капацитет от 450 деца, което значи, че на две смени в него могат да се обучават до 900 ученици.

Разработват се и планове за подземни университети.

От месеци градът е почти под непрекъснат обстрел с балистични ракети и дронове, а от скоро към тях руснаците прибавиха и авиационни бомби. Заради близкото разстояние с руската територия при атаките често дори няма време, за да бъде обявена въздушна тревога.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase