Генерал Дейвид Петреъс. Снимка: Reuters

Генерал Дейвид Петреъс е истински американски герой – той е сред най-титулуваните военни в съвременната история на страната, като името му се посочва винаги, когато става въпрос за успешния край на мисиите в Ирак и Афганистан.

След като стигна и до поста шеф на ЦРУ, Петреъс беше на върха на славата. Но отвисоко се пада най-тежко. Извънбрачната му афера с журналистката, която пише неговата биография доведе до оставка на генерала. Коя е тя, кои са другите замесени? Скандалът от близо с BBC.

Пола Бродуел

Паданието на генерал Петреъс изглежда е пряко свързано с тази жена. Омъжената с две деца журналистка е бивш военен офицер и любител на фитнеса. Тя се среща за първи път с бъдещия шеф на ЦРУ през 2006-та година. Тогава работи по академичен труд за лидерството в армията и настоява да пише за Петреъс. Впоследствие този труд се превръща и в биографична книга.

Няколко месеца след запознанството им двамата започват любовната си връзка. През пролетта на 2012-та година обаче Бродуел започва да ревнува своя любовник не от съпругата му, а от трета жена, която изглежда търси вниманието на висшия военен.

Тогава Бродуел решава да вземе нещата в свои ръце и започва да праща поредица от заплашителни имейли до въпросната дама – Джил Кели, като я предупреждава многократно да стои далеч от Петреъс. Впоследствие се намесва ФБР по оплакване на Кели и така се стигна до разкриване на аферата.

40-годишната Бродуел е израстнала в Северна Дакота, като в тийнейджърските си години е звезда в местен баскетболен тим.

Завършва военната академия Уест Пойнт, след което идват 15 години служба в американската армия като аналитик и разузнавач в Южна Корея и Германия. Именно в Германия през 2000-та година се омъжва за военния лекар Скот Бродуел.

След като напуска армията Пола Бродуел и семейството й се установяват в Бостън, където тя започва своята академична кариера. С Петреъс се запознават след реч на генерал в Харвард, когато Бродуел му споделя, че прави проучване в областта на контратероризма. Генералът й дава визитна картичка. Останалото е история.

През годините Бродуел следва почти неотлъчно Петреъс под претекст, че пише биографията. Тя дори прекарва няколко месеца в Афганистан, докато генералът командва мисията на НАТО там.

Близостта й до военния, който по принцип е пословичен с недопускането на медиите до себе си, прави впечатление на доста хора от обкръжението му. Но в крайна сметка никой не може да повлие на генерала.

Биографията излиза на пазара и бързо се превръща в бестселър, макар критиците да не се особено очаровани от перото на Бродуел.

Към момента тя живее със съпруга си и двамата им сина в Шарлот, Северна Каролина.

Джил Кели

37-годишната Джил Кели живее Тампа, щата Флорида, но произхожда от ливанско семейство, имигрирало в САЩ през 70-те. Известна е като светска личност, а тя и съпругът й Скот (хирург) са близки семейни приятели с фамилията Петреъс от над 5 години.

Няма предположения, че Кели и генералът са имали афера. Не на такова мнение обаче е Пола Бродуел и следват гореспоменатите заплашителни мейли.

Джил Кели е израстнала във Филаделфия. В Тампа, където живее към момента, работи като неплатен социален служител във военновъздушната база МакДил, която е дом на американското Централно командване. Преди да замине на мисия в Афганистан, генерал Петреъс също работи там.

Кели добива широка популярност през 2003-та година, когато заедно с близначката си Натали, участва в готварско риалити шоу. Двете предизвикват истински бум приготвяйки традиционни ливански ястия, облечени в елегантни, прилепнали по телата им вечерни рокли.

Холи Петреъс

Това е съпругата на генерала. Двамата се срещат през 70-те, докато Дейвид още е кадет в Уест Пойнт. Следват 38 години брак, който съвсем доскоро беше сочен за образцов.

Госпожа Петреъс, която е активен участник в редица инициативи за подпомагане на военни ветерани и техните семейства, е свикнала да прекарва дълги периоди от време без съпруга си.

Тя дори говори пред Сената по въпроса за проблемите в брака при продължителни отсъствия на военните от домовете им. „Непрекъснатото изпращане на войници отвъд граница трябва да е с мярка. Семействата не могат да приемат спокойно да бъдат разделени за толкова дълъг период от време, когато знаят че нова скорошна раздяла е неизбежна“, са емблематичните думи на Холи Петреъс пред сенатската комисия.

През 2011-та година Холи пое длъжност за защита на ветераните при икономически затруднения и неетично поведение на кредитори. Баща й генерал Уилям Ноултън е дългогодишен директор на Уест Пойнт, в това число и по времето, когато Холи и Дейвид се срещат за първи път.
Семейство Петреъс имат две деца, едно от които е на служба в Афганистан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase