От началото на президентството на Оланд продължава разрушаването на ромски лагери. Снимка: Reuters

Френското правителство одобрява създаването на "пилотна група" държави от ЕС, които да обмислят начини за по-добро интегриране на ромското население. Това заяви днес заместник председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, съобщи френското издание "Вен минют", като се позова на Ройтерс.

След министерска среща за ромите властите на Франция обявиха наскоро и мерки, улесняващи достъпа им до трудовия пазар.

Вътрешният министър Манюел Валс заяви, че в средата на септември, придружен от делегирания министър по европейските въпроси Бернар Казньов, ще посети България и Румъния – двете държави, откъдето идват повечето роми, в опит да намери европейски решения за ромския проблем, припомня електронният вестник.

След вчерашните ми разговори с представители на правителството съм много доволна, че кабинетът приема идеята ми за създаване на пилотна група държави, желаещи да бъде разрешен проблемът, заяви днес Вивиан Рединг пред радио "Франс енфо".

Според нея групата може да включва "Франция, държави членки, предприели на своя територия успешни мерки, сред които Испания и Финландия, и държави членки с голямо ромско население като Румъния, България и Унгария", които да бъдат "събрани заедно, за да разработят заедно действащи рецепти".

В началото на август Европейската комисия заяви, че внимателно ще следи действията на френските власти по връщане на ромите в родните им държави, припомня изданието.

Още по темата

Междувременно Роб Кушен, който ръководи Европейския център за правата на ромите, заяви, че докато беше кандидат за президент на Франция, Франсоа Оланд даде да се разбере, че няма да продължи правителствената политика на гонене на ромите и връщането им в Румъния и България, обещавайки, че ще уважава правото им като граждани на Европейския съюз да пътуват, живеят и работят във Франция.

След началото на президентството на Оланд обаче продължава разрушаването на ромски лагери, като някои роми биват "доброволно връщани", а други изгонвани по същия начин като при управлението на предишния френски президент Никола Саркози, посочва обаче Кушен в изданието "ИЮ Обзървър".

Все пак според Кушен има известна промяна, след като Франция обяви, че ще смекчи някои от ограниченията за работа за ромите (и за други граждани) от България и Румъния.

Франция също така поиска въпросът с ромите да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет през октомври.

През 2011 г. лидерите на ЕС приеха Рамка за националните стратегии за интеграция на ромите, призоваваща държавите членки и страните, които са на път да се присъединят към общността, да приемат стратегии и да прилагат програми за решаване на проблема с неравенството в областта на жилищата, здравеопазването,
образованието и безработицата.

Според Кушен френското правителство би трябвало да се разграничи от политиката на предишните управляващи, като внесе поправки в стратегията за интеграция на ромите, за да определи броя и нуждите на ромите в страната и да предложи конкретни стъпки за задоволяване на тези нужди.

Правителството на Оланд би трябвало също така да спре изгонванията, принудителните връщания и експулсиранията и да премахне всички ограничения за работа за граждани на Румъния и България, се казва в статията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase