Снимка: БГНЕС

Ученият, който помогна за изкореняването на дребната шарка, предрече, че човешката цивилизация ще изчезне от лицето на Земята в следващите 100 години.

Според професор Франк Фенер, човешката цивилизация няма да успее да се справи с демографския взрив и необузданата свръхконсумация.

Пред австралийското списание "The Australian", Фенер заяви, че "хомосапиенсите най-вероятно ще изчезнат в идните 100 години".

"Това е необратим ефект. Мисля, че е твърде късно. Опитвах се да не изказвам мнението си по въпроса, защото много хора се опитват да променят някои неща, но това не е достатъчно", допълни австралийският професор.

По неговите думи, откакто хората сме навлезли в научния период "Антропосин" - от началото на индустриализацията до днес, сме повлияли на планетата толкова, колкото би й навредил един ледников период.

95-годишният професор Фенер е автор на 22 книги и е носител на много награди за принос към изкореняването на дребната шарка.

Откритието на австралийския учен и до ден днешен се признава за може би най-значимото постижение на Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase