Dnes.bg предупреждава, че някои от снимките съдържат сцени на насилие и не са подходящи за деца и хора със слаби нерви.

Общ преглед

Властите в Иран разпространиха нареждане до джамиите в страната, с което забраняват колективните молитви за 27-годишната Неда Агха Солтан, която вече е известна и като Ангел на свободата, съобщи британският The Telegraph. 

Момичето, чието име означава „призив“, бе застреляно от снайперист по време на съботните протести в Техеран, а последните й моменти живот, заснети с мобилен телефон, потресоха света. 

Кадрите от убийството й станаха толкова популярни, че вече се появиха предположения, че ще се наредят до снимката на мъжа, застанал пред танк на площад Тянанмън през 1989 година, както и до кадрите от екзекуцията на виетнамски затворник от полковник Нгуйен Нгок Лоан в Сайгон, през 1968 година. 

Междувременно, годеникът на Неда, даде интервю за ВВС Persian TV и разказа за последните часове на Неда преди убийството й. 
Момичето е било в кола, заедно с учителя си по музика. 

Заради задръстването и непоносимата жега в автомобила, Неда решава да излезе от колата. 

„Тя е излязла само за няколко минути и точно тогава е била застреляна“, разказа Каспиян Макан.

По думите му, свидетели са разказали, че в Неда умишлено са се целели „паравоенни в цивилно облекло“. 

„Властите са наясно, че всички в Иран, а и въобще по целия свят, вече знаят за историята й.

Сега ги е страх, че всички тези хора могат да се разбунтуват и затова забраниха молитвите за Неда“, допълни приятелят й. 

Днес пък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за незабавно прекратяване на насилието в Иран и помоли властите там да зачитат фундаменталните „човешки права“, особено „свободата хората да се събират и да изразяват мнението си“. 

Обръщението му бе направено малко след последните протести и сблъсъци в иранската столица. 
 
В същото време Върховният съвет на пазителите – най-висшият законодателен орган в Иран, изключи възможността за анулиране на резултатите от президентските избори с аргумента, че нередности е имало само преди гласуването, но не по време или след него. 

Изявлението, разпространено от правителствената телевизия Press TV във вторник е поредното от серията противоречиви становища на Съвета, който се опитва да се справи с бунтовете след изборите на 12 юни. 

Тогава Махмуд Ахмадинеджад получи подкрепата на 62,63% от избирателите, а опонентът му - Хосеин Мусави - 33,75% от гласовете.

Още по темата
Седмица по-късно – на 19 юни, в първото си официално изявление след изборите религиозният водач на Иран аятолах Хаменей обяви, че президентът Махмуд Ахмадинеджад е постигнал „ясна победа“.

Аятолахът обяви, че фалшифициране на резултатите е изключено, страната се нуждае от спокойствие и привържениците на Мусави трябва да спрат протестите. 

Той се позова на разликата от 11 милиона гласа между настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад и противника му Хосейн Мусави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар