Снимка БГНЕС

Планът за осигуряване на дългосрочна военна помощ за Украйна от страните от Г-7 ще даде знак на Русия, че "времето не е на нейна страна", заяви високопоставен представител на САЩ, предаде АФП.

"Това е сигнал за съвместен дългосрочен ангажимент за изграждане на мощни отбранителни сили на Украйна", заяви пред репортери водещият съветник на Белия дом по европейските въпроси Аманда Слоут. "Тази многостранна декларация ще изпрати значителен сигнал на Русия, че времето не е на нейна страна".

Джо Байдън и други лидери от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - ще се присъединят към украинския президент Володимир Зеленски в края на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, за да обявят плана.

Досега Съединените щати и техните съюзници доставяха оръжие и икономическа помощ на Украйна, за да помогнат на прозападната страна да се пребори с руската инвазия, започнала през февруари миналата година.

Още по темата
Тъй като Украйна е изправена пред вероятно дълго чакане, за да постигне мечтата си за членство в НАТО - и по този начин да получи автоматичната защита на алианса - страните от Г-7 ще представят временен план за гарантиране на постоянна помощ.

Слоут от Съвета за национална сигурност на Белия дом заяви пред репортери, че лидерите на Г7 ще направят "важното изявление заедно с президента Зеленски".

Планът има за цел да "помогне на Украйна да изгради армия, която може да се защити и да възпре бъдещо нападение", като се наблегне на "дългосрочни инвестиции" както във военната, така и в икономическата сфера, каза тя.

Въпреки това освен обещанието на групата все още не са обявени подробности за предлаганата помощ. Слоут заяви, че всяка страна ще започне собствени двустранни преговори с Украйна за това как "да превърне това в реалност".

Планът на Г-7 се представя като уверение за Украйна, че няма да бъде изоставена, след като НАТО даде да се разбере във Вилнюс, че кандидатурата на Киев за присъединяване към алианса все още среща значителни пречки.

"Все още е необходимо Украйна да предприеме по-нататъшни реформи в областта на демокрацията и сектора на сигурността", заяви тя. Байдън "ясно заяви, че смятаме, че Украйна може да постигне това, но то все още ще бъде изискване за присъединяването на Украйна, както, честно казано, е било за всички членове, които са се присъединили към алианса".

В Съединените щати се правят сравнения между временния план и военната помощ в размер на около 3,8 млрд. долара, която Вашингтон предоставя на Израел годишно за период от 10 години.

Въпреки това остават въпроси за това колко пари ще се съгласят да заделят отделните правителства за Украйна и доколко ще успеят да гарантират, че помощта ще оцелее след вътрешнополитическите промени.

"Очакванията са, че те ще продължат в дългосрочен план", каза Слоут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase