Снимка: БГНЕС

Украйна ще има проблеми, ако солидарността на света започне да намалява, заяви първата дама на Украйна Олена Зеленска. Тя добави, че все още вярва, че човечността ще надделее и подкрепата ще продължи.

Кризата в Европа е на първо място в политическия дневен ред и някои се опасяват, че това бавно отклонява вниманието от конфликта, който разтърсва Украйна.

"Не искам да вярвам, че подкрепата (за Украйна) отслабва. Вярвам, че тя няма да намалее", каза Зеленска пред Ройтерс в интервю в кулоарите на най-голямото технологично събитие в Европа - Web Summit в Лисабон.

"Вярвам, че здравият разум, съпричастността, човешките емоции и отношения ще победят", добави тя, като призова хората да помислят за света, в който искат да живеят в бъдеще. Ако греша, ще имаме проблеми".

"Ако някой смята, че агресията може да бъде оправдана... този човек е под влиянието на пропагандата", каза Зеленска.

От началото на инвазията съпругата на украинския президент Володимир Зеленски използва ролята си, за да помага за поддържането на дипломатически отношения със световните лидери и да повишава осведомеността за човешката цена на войната.

Тя заяви, че няма учебници, "които да те научат как да бъдеш съпруга на президент", особено по време на война.

"Не мога да кажа, че съм искала да бъда в центъра на вниманието, но всеки глас в тази информационна война е важен. Ако бъда чута, ще използвам тази възможност".

Миналия месец Европейският съюз даде окончателното си одобрение за нова порция санкции срещу Русия, които имат за цел окончателно да подкопаят резервите на Москва и нейната решимост да продължи войната.

Запитана какво ще е необходимо, за да се спре Русия, Зеленска заяви, че санкциите "не могат да бъдат спрени и трябва само да бъдат засилени".

"Бихме искали западните държави да продължат да вървят по този път", каза тя. "Колкото повече финансов натиск и санкции се налагат на агресора, толкова по-малко възможности ще има той да води война срещу Украйна. Надяваме се, че това ще даде резултат."

"Дистопиите, за които четем в научнофантастичните романи, са по-близо до нас, отколкото предполагате", каза Зеленска пред аудиторията.

"Русия поставя технологиите в услуга на терора."

Зеленска определи технологиите като едно от "бойните полета" на руската инвазия в Украйна и добави, че технологично оборудване като дронове и ракети се използват "за убиване на хора", а не за спасяването им.

Съпругата на украинския президент призова присъстващите в залата, някои от които бяха с украински знамена, да измислят идеи "за спиране на терора, спасяване на хората и възстановяване на разрушенията".

По думите ѝ страната ѝ вече не може да инвестира във високи технологии в обекти като училищата, защото трябва да купува електрогенератори заради руските атаки по енергийната инфраструктура на Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase